Faktaboks

Offisielt navn
Département de Mayotte
Også kjent som

Maore

Uttale
majˈåt
Hovedstad
Mamoudzou
Statsform
Fransk oversjøisk region
Landareal
374 km²
Innbyggertall
288 300 (nasjonalt estimat, 2021)
Offisielt/offisielle språk
Fransk
Valuta
Euro
Flagg
Dzaoudzi, Mayotte

Mayottes største by er Dzaoudzi.

Av .
Korallrev

Korallrev ved lavvann på M'Bouzi-øya, en av de mindre øyene som hører til Mayotte.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Plassering av Mayotte med naboland rundt, kart
Mayotte og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Mayotte er et fransk oversjøisk departement og en fransk oversjøisk region, på fransk département et région d'outre-mer (DROM). Mayotte er lokalisert i Indiahavet, lengst nord i Mosambikkanalen og har et areal på 373 kvadratkilometer med 288 900 innbyggere (2021). Departementet/regionen omfatter øyene Mayotte (også kalt Grande-Terre) og Petite-Terre, samt en rekke mindre øyer og holmer.

Største byer er hovedstaden Mamoudzou, som har 103 593 innbyggere (2017) og Dzaoudzi. Mayotte er geografisk en del av øygruppen Komorene, men valgte ved folkeavstemning i februar 1976 å forbli et fransk område, atskilt fra den nye staten Komorene. Både FN og AU støtter Komorenes suverenitetskrav over Mayotte.

Næringsliv

De fleste innbyggerne i Mayotte er sysselsatt i servicenæringen, men jordbruk er tradisjonelt viktigste næringsvei. Det dyrkes vanilje, ylang-ylang, kaffe og kokosnøtter. Fiske er også en viktig inntektskilde.

Historie

Mayotte ble først inntatt av arabere på 1600-tallet, og befolkningen ble omvendt til islam. På slutten av 1700-tallet ble øyene befolket av slaver fra Madagaskar, før Frankrike tok kontroll over Mayotte i 1843, i tillegg til resten av Komorene og Madagaskar. Komorene fikk indre selvstyre i 1961 og ble selvstendig i 1975, men Frankrike beholdt kontrollen over Mayotte som etter en folkeavstemning i 1974 valgte ikke å være en del av Komorene (64 prosent stemte mot). I en ny folkeavstemning i 2009 stemte et overveldende flertall for et vedtak som fra 2011 gjorde Mayotte til fransk oversjøisk departement/region. De fire andre franske oversjøiske departementene/regionene (DROM) er Guadeloupe, Martinique, Fransk Guyana og La Réunion, se artikkelen Regioner og departementer i Frankrike.

Stat og politikk

Komorene har en stor grad av selvstyre. Franske myndigheter ivaretar forsvars- og utenrikspolitikk, pengepolitikk, lovgivning og rettshåndhevelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jan Olav Gjelten

Hørte at Mayotte etter folkeavstemning skal bli fransk departement - slik som f.eks. La Reunion.

svarte Georg Kjøll

Hei Jan Olav,Beklager sent svar på dette. Du har rett i at Mayotte ble et fransk oversjøisk territorium i 2011, etter en folkeavstemning i 2009: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mf.htmlMed vennlig hilsen,Georg KjøllRedaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg