Mayotte

Av .

Mayotte, øy og fransk oversjøisk territorium i Det indiske hav, lengst nord i Mosambikkanalen; 373 km2 med 231 100 innbyggere (2010).

Faktaboks

Uttale
majˈåt

Største byer er Dzaoudzi og hovedstaden Mamoudzou. Mayotte er geografisk en del av øygruppen Komorene, men valgte ved folkeavstemning februar 1976 å forbli et fransk område, atskilt fra den nye staten Komorene. Både FN og AU støtter Komorenes suverenitetskrav over Mayotte.

Mayotte ble først inntatt av arabere på 1600-tallet, og befolkningen ble omvendt til islam. På slutten av 1700-tallet ble øyene befolket av sakalavaer fra Madagaskar, før Frankrike tok kontroll over Mayotte i 1843, i tillegg til resten av Komorene og Madagaskar.

I en folkeavstemning i 2009 stemte et overveldende flertall for et vedtak som fra 2011 gjorde til Mayotte til Frankrikes 101. departement, og det femte franske oversjøiske territoriet, sammen med Guadeloupe, Martinique, Guyana og La Réunion.

De fleste innbyggerne i Mayotte er sysselsatt i servicenæringen, men jordbruk er tradisjonelt viktigste næringsvei. Det dyrkes vanilje, ylang-ylang, kaffe og kokosnøtter. Fiske er også en viktig inntektskilde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jan Olav Gjelten

Hørte at Mayotte etter folkeavstemning skal bli fransk departement - slik som f.eks. La Reunion.

svarte Georg Kjøll

Hei Jan Olav,Beklager sent svar på dette. Du har rett i at Mayotte ble et fransk oversjøisk territorium i 2011, etter en folkeavstemning i 2009: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mf.htmlMed vennlig hilsen,Georg KjøllRedaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg