Mare Nostrum (redningsaksjon)

Artikkelstart

Mare Nostrum, militær og humanitær operasjon, ledet av det italienske sjøforsvaret. Operasjonen ble iverksatt 18. oktober 2013 og avsluttet 1. november 2014.

Faktaboks

Etymologi
latin ‘vårt hav’

Bakgrunn

Bakgrunnen for operasjonen var at Italia lenge hadde vært et mål for flyktninger og papirløse migranter fra Afrika og Asia på vei til Europa over Middelhavet. Antallet flyktninger økte betydelig i løpet av 2013, blant annet som en følge av borgerkrigen i Syria og urolighetene i Libya.

I oktober 2013 gikk en båt med over 500 passasjerer ned utenfor Lampedusa, og 366 mennesker omkom. Etter dette bestemte den italienske regjeringen at de ville styrke beredskapen i Middelhavet for å hjelpe båtflyktninger, og for å forhindre at lignende ulykker skulle skje igjen.

Operasjon

Redningsaksjonen Mare Nostrum bidro, ifølge Det europeiske flyktningerådet (ECRE), til å redde rundt 140 000 mennesker fra den ble satt i verk til den ble avsluttet i november 2014. Den ble da erstattet av EU-operasjonen Triton, som er en del av Frontex. Triton ble kritisert for å være mindre effektiv enn den italienske operasjonen, blant annet fordi EU-operasjonen primært skulle drive med grenseovervåkning – og ikke med redningsarbeid.

Mare Nostrum hadde mandat til å operere i områder opptil 400 nautiske mil sør for den italienske øya Lampedusa og 150 nautiske mil mot øst, og overlappet dermed både med Malta og Libyas søk- og redningsområder. Operasjonen gikk dermed betydelig nærmere Libyas kyst, der svært mange båtflyktninger har reist fra, enn det Triton-operasjonen gjør.

De italienske myndighetenes ønske om at andre europeiske land skulle engasjere seg mer, og ta større del av ansvaret for båtflyktningene i Middelhavet, ble ikke imøtekommet i særlig stor grad. I april 2015, etter en ny stor tragedie der flere hundre båtflyktninger omkom etter et forlis utenfor kysten av Libya, vedtok EU å øke bevilgningene til Triton-operasjonen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg