Kvinnebunad fra Hurdal
/Norsk bunadleksikon.

Hurdalsbunadene for både menn og kvinner er skapt av Liv Marit Tangen, og er frie komposisjoner uten tilknytning til eldre klesskikk fra Hurdal. Det er broderiene på bunadene og bruken av elgskinn i mannsvesten som utgjør en symbolverdi som knytter dem til Hurdal.

Faktaboks

Kvinnebunaden var ferdig i 1991 og mannsbunaden i 1993. Liv Marit Tangen har også utarbeidet tilsvarende kvinne- og mannsbunad for Eidsvoll. I tillegg har hun lagd helgedagsdrakter som også knytter seg til de geografiske områdene gjennom navnevalget.

Draktdeler

Trøye

Trøya lages i svart ullstoff med røde kanter. Den er rett avskåret foran og har en liten ståkrage. Videre har den ermebryninger.

Vest

Til bunaden er det lagd vest i brunt elgskinn. Den er enkeltkneppet med sølvknapper.

Bukse

Det hører knebukser til bunaden. De lages i samme stoff som trøya, og har linning, klaff, stikklommer og knapper ved knesplitten.

Belte

Det brukes et svart lærbelte til bunaden. Det har spesialdesignet spenne.

Skjorte

Det brukes samme skjorte til mannsbunaden som til kvinnebunaden. Den er i polyester med broderier i svart.

Strømper og band

Strømpene til bunaden er mønsterstrikket i svart og hvitt, med motiv av stiliserte kongler. Strømpene holdes oppe med mangefargede, flettede strømpeband.

Hodeplagg og halstørkle

Det brukes en svart, rund filthatt som hodeplagg, og i halsen knytes et fargerikt silketørkle utenpå skjortekragen.

Metall

Liv Marit Tangen har designet sølv til bunaden, med symboler av stiliserte kongler. Det består av en halsknapp og mansjettknapper til skjorta. I tillegg kommer knappene, beltespenna og en kniv som bæres i beltet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg