Bukser. Av . Begrenset gjenbruk

bukse

Jeans er en type bukse, laget i tykt bomullsstoff.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
chinos
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Bukse er et klesplagg som dekker underkroppen og beina, og som har adskilte rom til hvert av beina. Før 1950-årene ble dette også kalt benklær. Fram til første verdenskrig var plagget forbeholdt menn, men brukes nå av begge kjønn og alle aldre.

Faktaboks

Etymologi
av middelnedertysk Buxe, som er en sammentrekning av Buckhose, ‘bukkeskinnbukse’

Historikk

Den lange buksen som forbindes med mannens dress, går tilbake til Den franske revolusjon. Fra 1790-årene ville de revolusjonære markere avstand fra adelen og alt som var knyttet til adelspersoner, blant annet hvordan de var kledt. Da kom langbuksen, pantalone, som var sjømenns og arbeideres klesplagg, i bruk i stedet for knebuksene, culotter. Knebuksene var gjerne sydd i silke i vakre farger, langbuksen var av ull og i mørke farger.

Langbuksen tilhørte den voksne mannens garderobe gjennom hele 1800-tallet og holdt stand gjennom 1900-tallet. Små gutter gikk fra 1890 til slutten av 1920-årene i knebukser til de ble konfirmerte, da var de voksne og kunne få langbukser. Fra 1920- og 1930-årene ble bukser akseptert som en del av motedrakten for kvinner.

Eldre historie

Bukser skal ha oppstått som plagg hos rytternomadene i det indre Asia, og bruken spredte seg vestover. Germanerne lærte å bruke bukser ved kontakt med østlige folkeslag, i likhet med gallere, dakere og andre. Gjennom samkvem med folk fra øst og nord kom romerske soldater til å anvende bukser. I den nordiske mannsdrakten kjennes bukser i alle fall fra den senere delen av romersk jernalder (200–300-tallet evt.). Danske og nordtyske funn viser at buksene var lange, ganske trange, og at de ofte endte i strømpeføtter. Lange bukser hørte også til den nordiske mannsdrakten i vikingtiden og tidlig middelalder, båret under en knekort kjortel.

På 1100-tallet kom lange, bysantinsk-inspirerte mannsdrakter på moten i Mellom-Europa, og etter hvert også i Norden, og til disse ble det ikke brukt bukser. Vanlige folk som ikke fulgte motens skiftninger, fortsatte å bære lange bukser. I annen halvdel av 1300-tallet ble mannsdrakten igjen kort, til dels meget kort, og lange, trange bukser med eller uten føtter kom tilbake. På 1500-tallet spilte buksene en viktig rolle i mannsdrakten. De kunne ha ulike lengder, fra knelangt til lårkort, ofte med ballong- eller tønneformet vidde og kunne være splittet opp eller sydd av tøyremser som lot fôret komme til syne.

1600-tallets bukser var også av ulike typer, dels forholdsvis trange, dels så vide at de så ut som skjørt. Lengder til nedenfor kneet var vanlig. Knebukser var 1700-tallets motebukse, de var ganske trange, mot slutten av århundret meget trange. Sjøfolk og enkelte arbeidsfolk gikk i lange bukser. Under Den franske revolusjonen ble langbuksene et symbol på revolusjonært sinnelag, og fra omkring 1820 var langbuksene blitt nesten enerådende innen mannsmoten. Skarp press langs hvert bukseben foran og bak kom på moten rundt 1900.

I andre halvdel av 1800-tallet lanserte draktreformbevegelsene i Europa og Amerika ulike buksetyper for kvinner, oftest i kombinasjon med skjørt, men ytterst få tok dem i bruk (se reformdrakt og bloomerdrakt). Fra 1890-årene av ble bukser langsomt mer vanlig til sportsbruk for kvinner, for eksempel som sykkel- og rideantrekk. I 1911 lanserte flere motehus i Paris bukseskjørt, men det var først i 1920- og 1930-årene at bukser for kvinner ble akseptert som en del av motedrakten, og som fritidsantrekk. I 1960- og 1970-årene kom bukser inn i motebildet for fullt, ikke bare til hverdags-, men også til selskapsbruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg