Faktaboks

Thasos
Thassos gr. Θάσος Thásos
Uttale

t'asos

Thasos er en øy, kommune og regionsenhet i Hellas, beliggende lengst nord i Egeerhavet, skilt fra Thrakia ved det seks kilometer brede Thasos-stredet. Arealet er 384 kvadratkilometer. Som regionsenhet omfatter Thasos også de omkringliggende småøyer, med en samlet befolkning på 13 055 (2021).

Thasos er en fjellrik øy. Dalene er skogkledde, med kastanje, gran og furu. Her er det dyrking av tobakk, mais og oliven, husdyrhold, produksjon av honning, fiske, turisme. Tidlig i 1970-årene ble Thasos base for petroleumsvirksomhet i nordlige del av Egeerhavet. Ved hovedbyen Thasos (Limenas) ligger ruinene av oldtidsbyen Thasos.

Historie

På 500- og 400-tallet fvt. var øya og byen Thasos særlig kjent for sine rike metallforekomster, i første rekke gull. Den lå under Venezia fra 1204, og Det osmanske riket fra 1455 til 1913.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg