Chalkidiki

Artikkelstart

Chalkidiki, halvøy i Hellas, på Makedonias sørkyst, mellom Thessalonikibukta (Thermaikosbukta) i vest og Strymonasbukta i øst. I sør stikker de tre fjellrike halvøyene Kassandra, Sithonia og Agion Oros med Athos. Området er tynt befolket, med jordbruk og turisme som viktigste næringsveier.

Faktaboks

Uttale

halkidik'i

Også kjent som
Kalkidike, Khalkidiki, Halkidiki
gresk Χαλκιδική Chalkidikí

Chalkidiki var i antikken med i første attiske byforbund, og spilte en viktig rolle i peloponneskrigen og i krigene med Filip av Makedonia.

Kommentarer (2)

skrev Magnus Bernhardsen

Kvifor nyttar SNL skrivemåten Chalkidiki, medan Wikipedia nyttar Kalkhidiki?

svarte Kirsti des Bouvrie Thorsen

Hei Magnus, det er et relevant spørsmål du stiller, og det dreier seg om transkripsjonen av greske navn fra gresk til latinsk alfabet. Det finnes en del variasjon i måten man gjør dette på, og Wikipedia støtter seg sannsynligvis til Språkrådets norm fra en del år tilbake. I mellomtiden har både ISO-systemet og den greske stat fremmet sine normer, som er stort sett sammenfallende. SNL støtter seg til disse normene av flere grunner, blant annet fordi de representerer både en internasjonal standard og grekernes egen mening. Du mener sikkert at Wikipedia skriver "Khalkidiki" mens SNL skriver "Chalkidiki". Her gjelder det transkripsjonen av det greske tegnet "χ" (stor "X") i Χαλκιδική. Språkrådet har anbefalt "kh", mens ISO- og den greske normen anbefaler "ch", som også er en gammel og innarbeidet måte å transkribere dette symbolet på i europeiske språk. Uttalen av dette symbolet er en strupelyd som "ch" som i tysk "Bach", og med parallellen til tysk gir det mening å skrive det på denne måten (gresk "χ" uttales i andre sammenhenger som "ch" i tysk "dich"). Du vil sikkert også komme over skrivemåten "Halkidiki, der "χ" transkriberes med "h". Denne løsningen støtter seg ikke til noen norm, og er generelt ikke å anbefale. Vennlig hilsen fagansvarlig, Kirsti

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg