Mývatn.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Dimmuborgir.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Mývatn,

innsjø på Nordøst-Island, ca. 50 km øst for Akureyri. Islands fjerde største innsjø, 37 km2, 277 moh. Rikt fugleliv med hekkeplass for bl.a. en rekke forskjellige andearter. Godt røyefiske. Mývatn er kilden til den kjente lakseelven Laxá i Þingeyjarsýsla. Mývatn er et av landets viktigste turistsentre. Flyplass ved nordenden av innsjøen.

Vannet ligger i et aktivt vulkanstrøk. Innsjøen ble dannet ved at lava fløt ut og demte opp Laxá etter utbrudd for 3700 år siden. Sjøbunnen er lavamark; Mývatn er derfor ikke mer enn 4,5 m på det dypeste, strandlinjen er sterkt innskåret og et større antall lavaholmer stikker opp av vannet. Under vulkanutbrudd for 2000-2200 år siden nådde lavastrømmen vannet og dannet et felt med skarpe og forrevne lavaformasjoner på østsiden av sjøen (Dimmuborgir) som i dag er en turistattraksjon. Møtet mellom lava og vann er videre opphav til et større antall koniske pseudokratere i og rundt sjøen.

I bygda Mývatnssveit finnes et av verdens største eksplosjonskratere, Hverfjall, diameter 1 km, og jorddampfeltet ved Námafjall, der det tidligere ble utvunnet svovel. Kiselgurproduksjon med bunnslam fra Mývatn som råmateriale og jordvarme som kraftkilde. Geotermisk dampkraftverk i Krafla nordøst for sjøen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.