Sira-Kvina kraftselskap

Sira Kvina Kraftselskap, logo

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sira-Kvina kraftselskap er et norsk energiselskap i Tonstad i Sirdal, grunnlagt i 1963 med formål å bygge ut kraftkildene i vassdragene Sira og Kvina. Selskapet eies av Lyse Energi, Statkraft, Skagerak Energi og Agder Energi.

Utbyggingen

Planlegging av kraftutbygging i Sira og Kvina startet allerede rundt 1900, men først i 1957 ble utbyggingsselskapet dannet og arbeidet satt i gang. Utbyggingen foregikk i seks trinn med i alt sju kraftstasjoner. Første trinn ble ferdig i 1968 og siste trinn i 1993. Dette var en av de største kraftutbyggingene som er gjennomført i Norge.

Kraftverkene

Hele fallstrekningen i elven Sira er bygd ut i fire kraftstasjoner:

Øvre del av elven Kvina er bygd ut i tre kraftstasjoner:

Fra Homstølvatn (498-471 moh.) er vannet i Kvina ført over mot Siravassdraget, der det utnyttes sammen med vannet i Sira i kraftstasjonene Tonstad og Åna-Sira.

Duge kraftstasjon brukes også til å pumpe vann fra Kilenmagasinet (660–628 moh.) opp i Svartevatn (899–780 moh.). En 130 m høy steinfyllingsdam ved utløpet av vannet gir et magasinvolum som kan romme nesten tre midlere årstilløp og som kan tappes i særlig nedbørsfattige år. Samlet installert ytelse i selskapets sju kraftstasjoner er 1760 MW. Midlere årsproduksjon er 6300 GWh, som utgjør omkring 5 prosent av Norges totale årlige kraftforbruk. Tonstad er landets mestproduserende kraftstasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg