Sira Kvina Kraftselskap, logo

av SK . Begrenset gjenbruk

Sira-Kvina kraftselskap, norsk energiselskap i Tonstad i Sirdal, grunnlagt i 1963 med formål å bygge ut kraftkildene i vassdragene Sira og Kvina. Eies av Lyse Energi, Statkraft, Skagerak Energi og Agder Energi.

Planlegging av kraftutbygging i disse vassdragene startet allerede rundt 1900, men først i 1957 ble arbeidet satt i gang som førte til selskapsdannelsen og utbyggingen, som foregikk i seks trinn med i alt 7 kraftstasjoner. Første trinn ble ferdig i 1968 og sjette trinn i 1993, en av de største kraftutbygginger i Norge.

Hele fallstrekningen i elven Sira er bygd ut i fire kraftstasjoner: Åna-Sira (150 MW), Tonstad (960 MW), Tjørhom (120 MW) og Duge (200 MW). Øvre del av elven Kvina er bygd ut i tre kraftstasjoner: Roskrepp (50 MW), Kvinen (80 MW) og Solhom (200 MW). Fra Homstølvatn (498-471 moh.) er vannet i Kvina ført over mot Siravassdraget, der det utnyttes sammen med vannet i Sira i kraftstasjonene Tonstad og Åna-Sira.

Duge kraftstasjon brukes også til å pumpe vann fra Kilenmagasinet (660–628 moh.) opp i Svartevatn (899–780 moh.). En 130 m høy steinfyllingsdam ved utløpet av vannet gir et magasinvolum som kan romme nesten tre midlere årstilløp og som kan tappes i særlig nedbørsfattige år. Samlet installert ytelse i selskapets sju kraftstasjoner er 1760 MW. Midlere årsproduksjon er 5970 GWh, som utgjør omkring 5 prosent av Norges totale kraftforbruk. Tonstad er landets mestproduserende kraftstasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.