Lyngenlinjen var et tysk forsvarsverk bygd i Troms mot slutten av andre verdenskrig. Oppføringen skjedde som ledd i Operasjon Nordlicht, som var de tyske styrkenes tilbaketrekning fra Nord-Finland og Finnmark i november 1944. Hensikten med denne forsvarslinjen var å forhindre sovjetisk framrykking mot Narvik, etter at Røde armé drev de tyske styrkene tilbake, og selv gikk inn i Øst-Finnmark.

Lyngenlinjen ble bygd på direkte ordre fra den tyske rikskansler Adolf Hitler til øverstkommanderende for de tyske styrker i Norge, generaloberst Nikolaus von Falkenhorst, i september 1944. Hitler fulgte selv byggingen, også med detaljerte instruksjoner.

Lyngenlinjen var et defensivt forsvarsverk etablert i et område med en geografi og topografi som var velegnet for for å hindre de sovjetiske styrkenes i å forflytte seg lenger sør. Den inngikk i en forsvarslinje mellom Lyngen i Troms og Kilpisjärvi i Finland, og var i bruk vinteren 1944–1945. I Norge gikk linjen i et område som omfattet Signaldalen, Otertind og Storfjorden; fra grensen mot Finland i øst til bunnen av Lyngenfjorden i vest.

Røde armé stanset sin framrykking i Finnmark ved Tanaelva, og Lyngenlinjen ble derfor aldri satt på prøve. Etter andre verdenskrig overtok det norske forsvaret dette forsvarsverket. Tanken var den samme: Å stanse en eventuell sovjetisk framrykking her, etter å ha oppgitt Finnmark. En første plan, vedtatt i 1951, om å bygge flere fort i samme område, ble skrinlagt. Forsvaret bygde likevel på Lyngenlinjen med nye anlegg, særlig i Skibotndalen. Videre utbygging av en forsvarslinje i dette området ble vedtatt så sent som i 1981, og iverksatt i form av Frøylinjen.

Lyngenlinjen ble bygd etter omfattende innsats høsten 1944 og vinteren 1945, også med utstrakt bruk av sovjetiske krigsfanger. Som ledd i tilbaketrekningen iverksatte de tyske styrkene tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berge, Kjell-Ragnar (2019): Lyngenlinjen. Hitlers siste skanse i Norge. Ares forlag, Tønsberg.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg