Cranach. Lucas Cranach d.e.: Gullalderen (Kjærlighetens hage) med motiv fra Hesiods Verk og dager, malt ca. 1530. Nasjonalgalleriet, Oslo.

Fri. fri

Lucas Cranach, maler, kobberstikker og tresnittegner, kalt Cranach etter sin fødeby Kronach, elev av sin far. Arbeidet vesentlig i Wittenberg, fra 1504 som hoffmaler hos kurfyrsten av Sachsen. Han holdt stort malerverksted også for dekorasjonsarbeider. De tidligst kjente verker skriver seg fra de første år av 1500-tallet: Korsfestelsesbildene i Schottenstift i Wien og Alte Pinakothek i München, Hvile på flukten til Egypt (1504, Berlin), Den hellige Katarinas martyrium (1514, Gemäldegalerie, Dresden).

Som nær venn av Luther utførte han flere portretter av reformatoren og hans familie samt tresnitt til Luthers oversettelse av Det nye testamente 1522. Han utførte også allegorisk-religiøse og moraliserende bilder, dessuten nattverdfremstillinger med de hjemlige reformatorer som modell for apostlene.

Cranach fortsetter tysk sengotisk maleri, men påvirket av venetianeren Jacopo de Barbari og nederlandsk renessanse tilegnet han seg en mer klassisk stil med glattere og rundere former, f.eks. Den nakne Venus (Eremitasjen, St. Petersburg). Hans stil er likevel lineær, ofte med sterkt kontrasterende fargefelt. Senere bilder kan betegnes som tysk manierisme. Han signerte gjerne med en drake, og mange av hans bilder har vært forsøkt datert etter drakens form. Fra omkring 1530 arbeidet sønnene Hans og Lucas sammen med faren. Stor verkstedproduksjon har gjort det vanskelig å skille ut Cranachs egne verker.

I Larvik kirke henger et bilde som forestiller Jesus og de små barn, et motiv som kjennes i 8 andre varianter, delvis utført av hans skole. Nasjonalgalleriet i Oslo eier to bilder fra Cranachs verksted, av Gullalderen (Kjærlighetens hage) og en sovende nymfe.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.