Faktaboks

Lomo
Etymologi
forkortelse for russisk Leningradskoje optiko mekhanitsjeskoje objedinenie

Lomo var opprinnelig en fransk-russisk kameraprodusent som ble etablert i 1914 i St Petersburg, med formål å produsere kameraer og objektiver. Under første verdenskrig fabrikkerte Lomo kikkertsikter og ble nasjonalisert til Russland i 1919. Etter krigen ble fabrikken omorganisert en rekke ganger for til slutt å ende opp som GOMZ, en forkortelse for Den russiske optiske og mekaniske fabrikk.

Historie

VOOMP Pioner
Voomp Pioner var en av de første Leicakopiene som ble produsert i Sovjetunionen, bygget i Leningrad. Færre enn 1200 kameraer ble produsert i perioden 1933-1937. Bilde viser det 35. kameraet som ble bygget.
VOOMP Pioner
Av .

I perioden 1932 til 1935 utviklet GOMZ en kopi av Leicakameraet, kalt VOOMP 1, og omtrent samtidig begynte utviklingen av et speilreflekskamera inspirert av Contaxkameraet til det tyske Zeiss Ikon.

I 1962 ble GOMZ slått sammen med flere andre selskaper til LOMO og ble den eneste sovjetiske produsenten av lydfilmutstyr. Selskapet ble børsnotert i 1993 og omdøpt til LOMO PLC, og er notert på børsen i Moskva.

Kameraene er en liten del av produktporteføljen til Lomo, som inkluderer medisinsk utstyr, fiberoptikk og endoskoper, optiske komponenter og kameraer hovedsakelig til det russiske markedet og stater i det tidligere Sovjetunionen. Militærutstyr og vitenskapelige forskningsinstrumenter eksporteres til Israel, India, USA, Canada, Mexico og andre internasjonale markeder.

Lomografi

Det klassiske Lomo LC-A+
Det klassiske Lomo LC-A+
Av .

Det opprinnelige kompaktkameraet var utstyrt med vidvinkelobjektiv og hadde verken blits eller autofokus. Fabrikken som produserer Lomokamerane i St. Petersburg, var nær ved å gå konkurs da kameraet i 1992 ble «oppdaget» av en liten gruppe kunststudenter fra Østerrike som var på studietur til Praha. De oppdaget at objektivkonstruksjonen medførte både vignettering og fargestikk og ga et helt særegent uttrykk.

Ved å skape en ny fotografisk bevegelse, «lomografi», klarte disse entusiastene å skape ny interesse for kameraet, som nå selges over hele verden. I dag produseres en rekke ulike kameratyper og ekstrautstyr i tillegg til det klassiske Lomo-kameraet.

Over 200 000 mennesker er medlemmer av the Lomographic Society, som fra 1997 også har en avdeling i Norge. Lomografien kan sammenlignes med dogmebevegelsen i filmen; man søker tilbake til det enkle, ubevisste og spontane i utførelse og uttrykk. Den norske fotografen Cecilie Owren vant lomografiens verdensmesterskap i Tokyo i 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg