Lomo

Lomo er russiske kameraer. Det opprinnelige kompaktkameraet var utstyrt med vidvinkelobjektiv og hadde hverken blits eller autofokus. Fabrikken som produserer Lomo i St Petersburg, var nær ved å gå konkurs da kameraet i 1992 ble «oppdaget» av en liten gruppe kunststudenter fra Østerrike som var på studietur til Praha. De oppdaget at objektivkonstruksjonen medførte både vignettering og fargestikk og ga et helt særeget uttrykk.

Faktaboks

etymologi:
forkortelse for russisk Leningradskoje optiko mekhanitsjeskoje objedinenie

Ved å skape en ny fotografisk bevegelse, «lomografi», klarte disse entusiastene å skape ny interesse for kameraet, som nå selges over hele verden. I dag produseres en rekke ulike kameratyper og ekstrautstyr i tillegg til det klassiske Lomo-kameraet.

Over 200 000 mennesker er medlemmer av the Lomographic Society, som fra 1997 også har en avdeling i Norge. Lomografien kan sammenlignes med dogmebevegelsen i filmen; man søker tilbake til det enkle, ubevisste og spontane i utførelse og uttrykk. Den norske fotografen Cecilie Owren vant lomografiens verdensmesterskap i Tokyo 2000.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg