kameraobjektiv

Objektiv. Kameraobjektiv Nikon Zoom-Nikkor 28–45 mm f4.5.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Et kameraobjektiv er et linsesystem som benyttes for å lage et bilde på en bildebrikke eller en lysfølsom film i et kamera. Kameraobjektiver er gjerne sammensatt av flere linseelementer, enkeltvis eller i grupper, med sikte på å gi et best mulig bilde under gitte forutsetninger, for eksempel en optimal kombinasjon av lysstyrke, skarphet, akromatisk avbildning, vekt og pris.

Faktaboks

Også kjent som

linse, objektiv

Objektivets lysstyrke betegnes av forholdet mellom brennvidden og største blenderåpning.

Normalobjektiv

Et normalobjektiv har en brennvidde som er tilnærmet lik diagonalen på det bildeformatet det er beregnet for og har en bildelvinkel som noenlunde samsvarer med øyets, det vil si mellom 43° og 46°. Et normalobjektiv gir ingen vidvinkel- eller televirkning eller andre optiske effekter ut over dybdeskarphet. Normalobjektivet anses av mange å være den vanskeligste brennvidden å fotografere med fordi det avslører fotografens kompetansenivå.

Den brennvidden som er normalobjektiv for ett kameraformat, er ikke normalobjektiv for et annet kameraformat på grunn av beskjæringsfaktoren. Tilsvarende gjelder for alle brennvidder.

Normalobjektiv for de vanligste kameraformatene er:

 • Mobilkamera: 6,5 millimeter
 • Four Thirds: 25 millimeter
 • DX-format/APS-C: 35 millimeter
 • FX-format: 50 millimeter

Vidvinkelobjektiv

Objektiver med kortere brennvidde enn normalobjektivet kalles vidvinkelobjektiver. De har en større bildevinkel og gir større dybdeskarphet. Jo kortere brennvidden er, jo større er bildevinkelen. I FX-format regnes objektiver med brennvidde mellom 50 og 28 millimeter for å være vidvinkler. 35 millimeterregnes for å være et godt all round-objektiv.

Vidvinkler benyttes til å fotografere motiver der det er om å gjøre å få mest mulig med i bildet eller i områder der plassen er begrenset.

Supervidvinkel

Objektiver med kortere brennvidde enn 28 millimeter i FX-fomat kalles supervidvinkel og har stort bruksområde, til tross for at perspektivfortegningen er kraftig. Jo kortere brennvidden blir, jo større blir dybdeskarpheten.

Fisheye-objektiv

Fisheye eller fiskeøye er objektiver med ekstrem bildevinkel og som gir et sirkulært bilde, derav navnet fisheye-objektiv. Slike bilder gir svarte hjørner på bildeflaten og motivet forvrenges mer jo lenger ut fra midten det befinner seg. Bildevinkelen er 180° eller mer.

Diagonalfisheye er et objektiv som fotograferer i 180° eller mer, målt diagonalt i kameraformatet. Den viktigste forskjellen fra sirkulærfisheye er at det fyller hele bildeformatet og ikke gir svarte hjørner.

Teleobjektiv

Objektiver med lengre brennvidde og mindre bildevinkel enn normalobjektivet kalles teleobjektiver. Teleobjektiver kan deles i tre grupper:

 • Korte teleobjektiver, 70–135 millimeter (FX-format)
 • Lange teleobjektiver, 135–300 millimeter (FX-format)
 • Superteleobjektiver, 300–1200 millimeter (FX-format)

Bruksområdet for gruppene er forskjellige. Jo lenger brennvidden er, jo bedre egnet er objektivet egnet til å ta bilder på avstand, jo sterkere blir sammentrykningen av motivet, jo mindre blir dybdeskarpheten, jo tyngre blir objektivet. Typiske bruksområder for korte teleobjektiver er portrettfotografering, lange teleobjektiver for nærbilder av mennesker eller gjenstander som befinner seg langt unna, og superteleobjektiver for sport, fugle- og dyrefotografering.

Zoomobjektiv

Zoomobjektiver er objektiver som trinnløst kan forandre brennvidden og er derfor praktiske i bruk og svært populære. Tidligere hadde zoomobjektiver ofte dårligere lysstyrke og optisk kvalitet enn objektiver med fast brennvidde, men i dag er zoomobjektiver på høyde med objektiver med fast brennvidde.

Zoomobjektiver kan deles i fire grupper:

 • Vidvinkelzooom
 • Normalzoom
 • Telezoom
 • Superzoom

Zoomobjektiver oppgis gjerne med en x-faktor som forteller forholdet mellom korteste og lengste brennvidde. Eksempelvis vil et 70–210 millimeter zoomobjektiv ha forholdstallet 3, eller en zoomfaktor på 3X. Superzoomer har typisk zoomfaktor 5X eller høyere.

Zoomobjektiver er først og fremst praktiske på reise fordi fotografen ikke trenger å ha med mer enn ett objektiv.

Mange kameraer har i tillegg digital zoom, der kameraet gjør et utsnitt av bildet, noe fotografen like gjerne kan gjøre i etterkant med et bildebehandlingsprogram.

Spesialobjektiv

Spesialeobjektiver er objektiver som konstrueres hovedsakelig til ett bruksområde. Slike objektiver kan være:

 • Belgobjektiver
 • Makroobjektiver
 • Teleconverter
 • Tilt/shift-objektiver

Sammenligningstabell

Brennvidde Type Bildevinkel Forstørrelse
8 mm sirkulærfisheye 180° 0,15x
15 mm diagonalfisheye 180° 0,3x
17 mm supervidvinkel 104 ° 0,34x
20 mm supervidvinkel 94° 0,4x
24 mm supervidvinkel 83° 0,48x
28 mm vidvinkel 75° 0,56x
35 mm vidvinkel 64° 0,7x
50 mm normal 46° 1x
85 mm kort tele 29° 1,70x
100 mm kort tele 24° 2x
135 mm kort tele 18° 2,7x
200 mm lang tele 12° 4x
300 mm lang tele 6x
400 mm supertele 6,2° 8x
500 mm supertele 10x
600 mm supertele 4,1° 12x
800 mm supertele 3,1° 16x
1200 mm supertele 2,1° 24x

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg