Limburg er et historisk grevskap (fra ca. år 1000), senere hertugdømme, bestående av den nordøstlige delen av den nåværende belgiske provinsen Limburg, den sørlige delen av den nåværende nederlandske provinsen Limburg samt den nordøstlige delen av provinsen Liège med borgen Limbourg, som har gitt navn til hertugdømmet og de senere provinsene. Opprinnelig tilhørte disse områdene hertugen av Neder-Lothringen (Lorraine), som skjenket dem til sin datter og hennes gemal.

Faktaboks

Uttale
limbur

Limburg var hertugdømme fra 1101. I 1283 var hertugdømmet uten arvinger, og den limburgske arvefølgekrig begynte. I slaget ved Woeringen i 1288 seiret hertugen av Brabant og innlemmet Limburg i sitt rike. Senere kom Limburg under Burgund, og fra 1482 under habsburgerne.

I løpet av den nederlandske uavhengighetskrigen (1568–1648) ble Limburg delt mellom habsburgerne og den nederlandske republikken. Området ble gjenforent i 1815, men etter den belgiske revolusjonen i 1831 oppstod de nåværende grensene.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg