Lillehammer-kuppet

Norsk og britisk militært personell på Lillehammer 26. juni 1945. Mannen til høyre er Kristian Gleditsch, mannen til venstre med ryggen mot fotografen er den britiske majoren W. D. MacRoberts.
Av .

Artikkelstart

Lillehammer-kuppet, også kalt Operation Claw, var en felles svensk-amerikansk etterretningsaksjon med norsk støtte som ble gjennomført helt på slutten av andre verdenskrig. Aksjonen gjaldt overføring av tyske etterretningseksperter og diverse utstyr fra Norge til Sverige, og skjedde bak ryggen på både norske og britiske myndigheter i maidagene 1945.

Gjennomføring

Etter avtale mellom amerikanerne og den tyske overkommandoen for Wehrmacht i Norge, og ved hjelp av den svenske etterretningstjenesten C-byrån, ble 35 tyske militære etterretningseksperter hentet på Lillehammer 8.–9. mai og transportert til Sverige. Etter en måneds tid ble de overført med fly fra Göteborg til OSS-hovedkvarteret i Tyskland. Der kom deres kunnskaper om sovjetiske forhold etter hvert til nytte for amerikanerne i den nye kalde krigen.

Operation Claw med utgangspunkt i Lillehammer var en topphemmelig operasjon. For OSS ble den ledet av Anthony Kloman med dekknavnet «Regal». Saken var så viktig at toppsjefen i OSS, generalmajor William J. Donovan, dro fra USA til London, for derfra å styre operasjonen videre. Det gjaldt å handle raskt. Både svenskene og amerikanerne var redde for at sovjet-russerne skulle få greie på overføringen. Sverige var bekymret for sin nøytralitet. Og Sovjetunionen hadde krav på å få tyskerne utlevert til seg, siden tyskerne – før de kom til Norge og Lillehammer – hadde tjenestegjort på Østfronten i Finland.

Sammenheng med motstandsmanns død?

Historikeren Tore Pryser knytter Operasjon Claw til en hypotese om at den norske motstandsmannen Kai Holst ble tatt av dage i Stockholm 27. mai 1945, fordi han fikk kjennskap til overføringen av de 35 tyskerne og deres verdifulle sovjetarkiver til OSS.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Tore Pryser, USAs hemmelige agenter. Den amerikanske etterretningstjenesten OSS i Norden under andre verdenskrig, Universitetsforlaget 2010

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg