Lars Beller Fjetland

Faktaboks

Lars Beller Fjetland
Født
18. mai 1983, Oslo
Lars Beller Fjetland.
Portrettbilde
Av .
Serien Turned er en gruppe fugler satt sammen av ulike typer trematerialer.

Artikkelstart

Lars Beller Fjetland er en norsk designer. Han samarbeider i hovedsak med internasjonale produsenter, som HAY, Hem og Bottega Ghianda. Det siste tiåret har Beller Fjetland mottatt en rekke nasjonale og internasjonale utmerkelser.

Utdannelse

Lars Beller Fjetland har studert ved Norges Handelshøyskole i Bergen (2009) og Kunsthøgskolen i Bergen (2012). Allerede som student på KHiB ble han lagt merke til. I 2011 mottok Beller Fjetland Bergensområdets Interkommunale Renovasjonsselskaps miljøpris og hovedpremie for de flettede skinnputene Link under miljøkonkurransen ReDesign.

Design

I 2011 formga Lars Beller Fjetland fem trefugler laget av tiloversblevne trematerialer. Disse små figurene er stiliserte utgaver av ugle, kivi, pingvin, spurv og due. Uttrykket er grafisk og de avrundede formene innbyr til å ta på. Serien Turned Birds ble først lansert i 2012 av det italienske selskapet Disicpline under Salone del mobile internazionale, og ble siden en del av svenske Hem sin kolleksjon. På den samme utstillingen ble krakken og barkrakken Drifted lansert for det samme firmaet. Inspirasjonen til Drifted fikk Beller Fjetland da han gikk langs vannkanten på Øygarden og så drivved og gammel kork som er blitt endret til det ugjenkjennelige.

Normann Copenhagen

I 2012 startet samarbeidet med det danske firmaet Normann Copenhagen. Som Hem, arbeider Normann Copenhagen også med skandinaviske designere. De lanserte det samme året Lars Beller Fjetlands salongbord Solid. Som navnet tilsier er det et solid stykke arbeid. Den bærende konstruksjonen er i nordisk eik med en bordplate i hvit- og gråmarmorert marmor. Formen og utførelsen er ærlig med referanser til japansk minimalisme og Scandinavian design.

I 2012 ble Beller Fjetland tildelt prisen Young designer of the year av engelske Elle Decoration.

Hem og HAY

Lysestaken Moment for HAY er en moderne klassiker.
Lysestake
Av .

Hem og HAY er to andre skandinaviske firmaer Lars Beller Fjetland har samarbeidet med gjennom flere år. Stolen Touchwood for svenske Hem (2014) er moderne, samtidig som den går i etterkrigsmodernismens velkjente fotspor. Det laminerte setet og beina er subtilt og vel avveid i proporsjoner, og har en humanistisk tøtsj som skiller den fra tradisjonelle kontraktmøbler. Samme året lanserte danske HAY den formsterke bordlampen Cloche. I 2014 ble Beller Fjetland også utnevnt til årets designer av Bo Bedre og Elle Decoration Norge.

Lysestaken Moment for HAY (2016) er en moderne klassiker. Ideen til lysestaken fikk han etter et besøk på Norsk Folkemuseum. I samlingen blant sølvlysestaker var det spesielt én som vakte nysgjerrigheten. Den var utstyrt med en finesse som slukker stearinlyset før det brenner ned til lysholderen. Beller Fjetlands Moment relaterer til tradisjonelle lysestaker samtidig som komposisjon over sirkelens grunnform er et modernistisk grep. Hans arbeider ble det samme året internasjonalt anerkjent. Tidsskriftet Wallpaper utpekte ham til en av verdens fremste designere under 40 år og ga ham utmerkelsen Top 20 under 40.

Spinneybeck

Naturlige materialer, gjenbruk og bærekraft er noen av Lars Beller Fjetlands mottoer. Disse visualiseres i samarbeidet med det amerikanske Knoll-eide firmaet Spinneybeck. De har i fellesskap utviklet et lett, monterbart veggmateriale i granulert kork med ulike mønster i Beller Collection. Kolleksjonens Lisboa er designet over fem komponenter som kan varieres i forskjellige dekorative mønster. Det geniale med disse korkplatene er at de kan omgrupperes for å lage nye komposisjoner eller brukes andre steder om ønskelig. For Spinneybeck har han også formgitt oppbevaringssystemet Multiply (2018). Materialene er naturlige, formbøyd tre i ulike utførelser, underlag av kork og innvendig er bunnen dekket med filt i tysk ull.

Bottega Ghianda

Produktbilde til Lars Beller Fjetlands Oxford Racers BG-1, produsert av Bottega Ghianda fra 2019.

Den italienske håndverks- og luksusvareprodusenten Bottega Ghianda lanserte i 2019 to produkter til Lars Beller Fjetland. Bilene Oxford Racers er produsert av italiensk lær og håndsydde sømmer og håndlagde trehjul. Designet er klassisk og tidløst og et symbol over «urbilen». Senere samme år ga han form til Amaranth. Den stiliserte fuglen i tre skjuler en liten beholder der man kan gjemme små ting.

Architectmade

I 2019 lanserte også det danske firmaet Architectmade Kin en serie trefigurer. Som flere av Lars Beller Fjetlands design er disse arkaiske i utførelsen. De fire figurene representerer en familie med mor, far, søster og bror. Figurene kan settes sammen til nye familiekonstellasjoner uten krav om hva en tradisjonell familie er. På så måte symboliserer Kin Lars Beller Fjetlands arbeid – tradisjon og fornyelse.

Serveringsbestikk for norske Arven

Lars Beller Fjetlands serveringsbestikk Monstera (2016) for Arven er inspirert av 1950-tallets organiske formgivning.
Bestikk
Av .

At Lars Beller Fjetland er genuint interessert i eldre design går som en rød tråd i kunstnerskapet. Samarbeidet med det bergenske gullsmedfirmaet Arven begynte med at Beller Fjetland så gjennom firmaets arkiver. Der oppdaget han et asymmetrisk utformet serveringsbestikk som ikke blitt produsert. Oppdagelsen ble gnisten som ga ham ideen til serveringsbestikket Monstera. Spesielt med bestikket er bladets speilvendte form.

Utmerkelser

 • Designer of the year, Bergen Design Fair, 2019 (Norge)
 • Best of Year, Interior Magazine, 2016 (USA)
 • Metropolis likes Orgatec, 2016 (USA)
 • Top 20 under 40, Wallpaper magazine, 2016 (Storbritannia)
 • Lamp of the year, Plaza Interiör, 2015 (Sverige)
 • Designer of the year, Bo Bedre, 2014 (Norge)
 • Designer of the year, Elle Decoration, 2013 (Norge)
 • Lamp of the year, Elle Decoration, 2013 (Norge)
 • Accessory of the year, Bo Bedre, 2013 (Norge)
 • New designers award, Elle Decoration, 2013 (Storbritannia)
 • Young designer of the year, Elle Decoration, 2012 (Norge)
 • BIR miljøpris, 2011 (Norge)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg