Skaftárhreppur
Skaftárhreppur. Flatlandet nedenfor lavaplatåene er til dels oppdyrket og bosatt.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Skaftárhreppur er en kommune på Island, i Vestur-Skaftafellssýsla på Sørlandet. Kommunen har 460 innbyggere (2015) og et areal på 6946 kvadratkilometer.

Kommunen omfatter fjellområdene og lavlandet mellom Vatnajökull og Mýrdalsjökull. Kommunen har navn etter breelva Skaftá, som renner gjennom kommunesenteret Kirkjubæjarklaustur, vanligvis forkortet til Klaustur. Vulkanrekka Laki, som ved et eksplosivt utbrudd i 1783 la mye av området øde og dannet den store lavamarken Eldhraun, ligger nord i kommunen. Mýrdalsjökulls sandur Mýrdalssandur og den vestre delen av Skeiðarársandur ligger også i Skaftárhreppur.

Landbruk og husdyrhold er hjørnesteinen i kommunens økonomi, men turisme spiller en stadig viktigere rolle. Skaftárhreppur er utgangspunkt for dagsturer til mange islandske naturperler, så som Eldgjá, vulkanrekka Laki, Reynisfjara strand og Skaftafell.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg