Vatnajökull, isbre i Sørøst-Island, 8300 km2, Islands største bre. Det meste av breflaten ligger mellom 1000 og 2000 moh. Maksimal tykkelse er målt til 920 meter, men i gjennomsnitt er bretykkelsen ca. 400 meter. En rekke mektige brestrømmer siger nesten ned til havnivå og ender i store grussletter (sandurer) bygd av erosjonsmateriale fra breelvene. Den mest kjente brestrømmen er Skreiðararjökull, med grussletta Skreiðararsandur, som strekker seg helt ut til havet. Flere utløpere er fremstøtsbreer (se surge).

Den vestlige delen av breen hviler på et meget aktivt vulkansk område. Det høyeste punkt, 2119 moh., dekker vulkanen Öræfajökull. Midt inne på breen forsyner jordvarmen under breen et stort vann, Grímsvötn, med smeltevann. Med noen års mellomrom tappes vannet ut under breen ved en kraftig flom, et såkalt jökulhlaup (se Grímsvötn).

Under et vulkanutbrudd under Vatnajökull i 1996 ble Grímsvötn fylt raskt opp av smeltevann, og tappingen forårsaket store flomskader på veier og bruer. Utbrudd også i 2004.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.