Vatnajökull

Artikkelstart

Vatnajökull er en isbre i det sørøstlige Island. Den er 8300 kvadratkilometer stor og Islands største og Europas nest største bre. Det meste av breflaten ligger mellom 1000 og 2000 meter over havet. Maksimal tykkelse er målt til 920 meter, men i gjennomsnitt er bretykkelsen omlag 400 meter.

En rekke mektige brestrømmer siger nesten ned til havnivå og ender i store grussletter, såkalte sandurer, bygd av erosjonsmateriale fra breelvene. Den mest kjente brestrømmen er Skreiðararjökull, som med grussletta Skreiðararsandur strekker seg helt ut til havet. Flere av utløperne er fremstøtsbreer, surge.

Den vestlige delen av breen hviler på et meget aktivt vulkansk område. Det høyeste punktet, Hvannadalshnjúkur, når opp til 2109 meter over havet, er Islands høyeste fjell og dekker vulkanen Öræfajökull. Midt inne på breen forsyner jordvarmen under breen et stort vann, Grímsvötn, med smeltevann. Med noen års mellomrom tappes vannet ut under breen ved en kraftig flom, et såkalt jökulhlaup,

Under et vulkanutbrudd under Vatnajökull i 1996 ble Grímsvötn fylt raskt opp av smeltevann og tappingen forårsaket store flomskader på veier og bruer. Utbrudd også i 2004.

Vatnajökull ligger i Vatnajökull nasjonalpark, som ble etablert i 2008 og er Europas største.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg