Faktaboks

Vatnajökull nasjonalpark
islandsk Vatnajökulsþjóðgarður
Jökulsárgljúfur
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Skaftafellsjökull
Fra storbreen Vatnajökull strekker bretungene seg ned i lavlandet i sør.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Vatnajökull nasjonalpark er Islands og Europas største nasjonalpark. Den ble opprettet i 2008 og dekker et område på 12 000 kvadratkilometer. Nasjonalparken er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Nasjonalparken omfatter hele isbreen Vatnajökull, samt de tidligere nasjonalparkene Skaftafell og Jökulsárgljúfur med omliggende områder, blant annet vulkanene Askja og Herðubreið.

Vatnajökull nasjonalpark er preget av et mangfold på alle områder, det være seg landskap, planter, fugle- og dyreliv eller kultur. For enkelhets skyld kan nasjonalparken deles i to områder; det ubebodde og langt på vei ubetjente høylandet og det betjente lavlandet. Alle besøkssentrene er plassert i lavlandet og har hver sin utstilling om nasjonalparkens natur og kultur, samt suvenirbutikk med vekt på lokalt håndverk og lokale butikker.

Besøkssentre

  1. Hovedkontor: Reykjavik
  2. Nordre område: Kópasker
  3. Nordre område: Mývatn
  4. Østre område: Egilsstaðir
  5. Søndre område: Öræfi
  6. Søndre område: Höfn
  7. Vestre område: Kirkjubæjarklaustur

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg