Kvinnebunad fra Lund

Kvinnebunad fra Lund
/Stavanger Aftenblad.

Artikkelstart

Kvinnebunaden fra Lund er utarbeidet av Sylvia Voreland og er en fri komposisjon uten rot i lokal draktskikk. Den var ferdig i 1998.

Draktdeler

Liv

Livet er i mørkeblått ullstoff med innslag av polyester. Det går utenpå stakken og lukkes foran med tinnhekter. Framkantene er av rød eller grønn bomullsdamask. Det er brodert blomstermotiver på framstykkene: gul rome og rødkløver.

Stakk

Stakken lages i samme stoff som livet og er foldelagt til ei linning. Nederst har stakken en kant av det samme røde eller grønne damaskstoffet som på livet, og et pynteband. Over denne kanten er det brodert naturalistiske blomster: rome, skogstorkenebb, engsoleie og rødkløver. I tillegg er kommunevåpenet til Lund applikert på. Motivet på dette er gullfargede eikenøtter på grønn bunn.

Skjorte

Bunaden har skjorte i hvit bomull med nedbrettet krage. Kragen og mansjettene er dekorert med nupereller, formet som trekløver. Skjorta lukkes foran med nål eller sølje.

Ytterplagg

Det er lagd kep til bunaden, i samme stoff som stakk og liv, og med fôr av bomullsdamasken som kanter de andre plaggene.

Metall

Hektene i livet er i tinn. Det er ellers ikke utarbeidet egne smykker til bunaden, men det brukes gjerne ei til to nåler/søljer i skjorta.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg