Krokkleiva naturreservat er et verneområde i Hole kommune i Buskerud. Det ble opprettet 14. juni 2002, og måler 270 dekar.

Krokkleiva er et interessant reservat både kulturelt, geologisk og botanisk. Ned denne bratte bakken gikk i sin tid hovedveien fra Oslo til Ringerike og fortsatte videre mot Hallingdal etter kryssing av Kroksundet. Mange av våre kunstnere og kjente personer har illustrert og skildret sine opplevelser på veien ned den bratte kleiva. I bergveggene finner vi siluriske sandsteiner i mektige lag nederst til lavatyper helt på toppen.

Ikke noe annet sted i Marka finner vi så mange fjellplanter som her. Eksempler er bergfrue, skåresildre, snøsildre, fjellarve og fjell-lok. Her har de overlevd i det skyggefulle miljøet, hvor små vannsig i bergsprekkene gjør at de holder stand i klippene nedover juvet. I tidligere tider må det for mange ha vært en dramatisk og skremmende opplevelse å komme seg ned det bratte juvet, enten de kom med hest og kjerre eller slede.

Atkomst

Det går kjerrevei/sti nedover kleiva fra Kleivstua til Sundvollen ved E18.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg