Faktaboks

Klaus Tennstedt
Uttale
tˈennstedt
Født
6. juni 1926, Merseburg, Tyskland
Død
11. januar 1998, Heikendorf, Tyskland
Klaus Tennstedt, 1971
Klaus Tennstedt, ved annonseringen av ham som ny musikksjef ved operaen i Kiel fra 1972
Av /Stadtarkiv Kiel/Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 2.0

Klaus Tennstedt var en tysk dirigent og en av de betydeligste i sin generasjon. Tennstedt huskes særlig for sitt samarbeid med London Filharmoniske Orkester og som en ettertraktet gjestedirigent ved ledende orkestre i Europa og USA.

Bakgrunn og tidlig karriere

Tennstedt var sønn av en fiolinist ved operaen i Halle, viste seg tidlig som et fiolin- og klavertalent og fikk studere ved konservatoriet i Leipzig. Han ble konsertmester ved operaen i Halle i 1948, men la snart bort fiolinen og ble repetitør.

Tennstedt fikk snart dirigentoppgaver. Den første var å lede forestillinger av operaen Der Günstling av Rudolf Wagner-Régeny. Tennstedt ble sjefdirigent i 1952.

Han var fra 1954 første kapellmester i Chemnitz, fra 1958 ved Dresden Landesoper og i årene 1962–1971 musikksjef i Schwerin.

Tennstedt var uenig i de østtyske myndighetenes musikkpolitikk, og nektet å melde seg inn i kommunistpartiet. I 1971 hoppet han av mens han var på oppdrag i Göteborg. Han fikk asyl i Sverige, gjestet ved Sveriges Radios Symfoniorkester i Stockholm og dirigerte opera i Göteborg.

Internasjonal karriere

Tennstedt fikk statsborgerskap i Vest-Tyskland, og ble musikksjef ved operaen i Kiel fra 1972. I 1979–1981 var han sjefdirigent for NDR-orkesteret (nåværende NDR Elbphilharmonie Orchester) i Hamburg.

I 1970-årene ble Tennstedt en ettertraktet gjestedirigent både i Vest-Tyskland og internasjonalt. Hjemme gjestet han særlig ved Berlinfilharmonien, Bayerischer Rundfunk-orkesteret og Stuttgart Radiosymfoniorkester.

Han første oppdrag i Nord-Amerika var med Toronto Symfoniorkester i 1974 og kort tid etter ved Boston Symfoniorkester. Han gjestet senere med stor suksess ved Chicago Symfoniorkester, Philadelphia-orkesteret, Cleveland-orkesteret og flere av de andre ledende orkestrene. Tennstedt ledet forestillinger av Fidelio av Ludwig van BeethovenMetropolitan-operaen i 1984.

Tennstedts første oppdrag i London var med London Symfoniorkester i 1976. I 1977 dirigerte han London Filharmoniske Orkester for første gang. Samarbeidet ble svært vellykket. I 1980 ble han første gjestedirigent, og fra 1983 var han en populær sjefdirigent. På grunn av kreftsykdom fratrådte han imidlertid i 1987. Han fikk da en honorær tittel.

Tennstedt trakk seg fra all dirigering i 1994. Samme år ble han utnevnt til æresdoktor ved University of Oxford.

Repertoar

Klaus Tennstedt vant stor respekt for sine tolkninger av det klassiske symfonirepertoaret og særlig Ludwig van Beethoven og Gustav Mahler.

De fleste av hans plateinnspillinger er med London Filharmoniske Orkester, men han har også gjort innspillinger med tyske orkestre, blant annet Berlinfilharmonien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg