Klaus Tennstedt

Faktaboks

Klaus Tennstedt
Uttale
tˈennstedt
Født
6. juni 1926, Merseburg, Tyskland
Død
11. januar 1998, Heikendorf, Tyskland
Klaus Tennstedt, ved annonseringen av han skulle bli musikksjef ved operaen i Kiel fra 1972
Av /Stadtarkiv Kiel/Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 2.0

Klaus Tennstedt, tysk dirigent, som var en av de betydeligste i sin generasjon. Tennstedt huskes særlig for sitt samarbeid med London Philharmonic Orchestra og som en ettertraktet gjestedirigent ved ledende orkestre i Europa og USA.

Bakgrunn og tidlig karriere

Tennstedt var sønn av en fiolinist ved operaen i Halle, viste seg som et fiolin- og klavertalent og fikk studere ved Konservatoriet i Leipzig. Han ble konsertmester ved operaen i Halle i 1948, men la snart bort fiolinen og ble repetitør. Han fikk snart dirigentoppgaver. Den første var å lede forestillinger av operaen Der Günstling av Rudolf Wagner-Régeny. Tennstedt ble sjefdirigent i 1952.

Han var fra 1954 førstekapellmester i Chemnitz, fra 1958 ved Dresden Landesoper og i årene 1962–1971 musikksjef i Schwerin.

Tennstedt var uenig i de østtyske myndighetenes musikkpolitikk, og nektet å melde seg inn i kommunistpartiet. I 1971 hoppet han av mens han var på oppdrag i Göteborg, og fikk asyl i Sverige. Han gjestet ved Sveriges Radios Symfoniorkester i Stockholm og dirigerte opera i Göteborg.

Internasjonal karriere

Tennstedt fikk statsborgerskap i Vest-Tyskland, og ble musikksjef ved operaen i Kiel fra 1972. I 1979–1981 var han sjefdirigent for NDR-orkesteret (nåværende NDR Elbphilharmonie Orchester) i Hamburg.

I 1970-årene ble Tennstedt en ettertraktet gjestedirigent både i Vest-Tyskland og internasjonalt. Hjemme gjestet han særlig ved Berlinfilharmonien, Bayerischer Rundfunkorkesteret og Stuttgart Radiosymfoniorkester.

Han første oppdrag i Nord-Amerika var med Toronto Symfoniorkester i 1974 og kort tid etter ved Boston Symfoniorkester. Han gjestet senere med stor suksess ved Chicago Symfoniorkester, Philadelphiaorkesteret, Clevelandorkesteret og flere av de andre ledende orkestrene.

Han ledet forestillinger av Fidelio av Ludwig van BeethovenMetropolitanoperaen i 1984.

Tennstedts første oppdrag i London var med London Symfoniorkester i 1976. I 1977 dirigerte han London Philharmonic Orchestra for første gang. Samarbeidet ble svært vellykket. I 1980 ble han første gjestedirigent, og fra 1983 var han en populær sjefdirigent. På grunn av kreftsykdom fratrådte han imidlertid allerede i 1987. Han fikk da en honorær tittel.

Tennstedt trakk seg fra all dirigering i 1994. Samme år ble han æresdoktor ved University of Oxford.

Repertoar

Klaus Tennstedt vant stor respekt for sine tolkninger av det klassiske symfonirepertoaret og særlig Ludwig van Beethoven og Gustav Mahler.

De fleste av hans plateinnspillinger er med London Philharmonic Orchestra, men han har også gjort innspillinger med tyske orkestre, blant annet Berlinfilharmonien.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg