Faktaboks

Khaled Mishaal
Meshal; Meshaal; Mashaal
Født
28. mai 1956, Silwad, ved Ramallah, Vestbredden
Khaled Mishaal, 2019
Khaled Mishaal, 2019
Av /20 Minutos 𝒲.
Lisens: CC BY SA 2.0

Khaled Mishaal er en palestinsk aktivist og politiker. Han ble leder for Hamas fra 2004, da han tok over etter Abdel Azis al-Rantissi som hadde blitt likvidert av israelske styrker. Mishaal var leder for Hamas' politbyrå fra 1996 til 2017 da Ismail Haniyeh tok over.

Bakgrunn

Khaled Mishaal er født på Vestbredden, men vokste opp i Kuwait, dit familien flyttet etter først å ha flyktet til Jordan etter Seksdagerskrigen i 1967. Han studerte fysikk ved Kuwait University og engasjerte seg i palestinsk politikk – i opposisjon til Yasir Arafat og hans ledelse av PLO. Han ble medlem av Det muslimske brorskap i 1971. Dette politiske valget kom til å få stor betydning for Mishaal siden Hamas, som han senere kom til å lede, er den palestinske grenen av brorskapet. I Kuwait organiserte Mishaal blant annet den islamistiske studentorganisasjonen for palestinske studenter.

Hamas

Da Hamas ble dannet i 1987, ledet Mishaal avdelingen i Kuwait frem til han i 1991 flyttet til Jordan etter Iraks invasjon av Kuwait. I 1997 ble Mishaal utsatt for et attentatforsøk fra israelske Mossad-agenter i Amman, Jordan. Da dette mislyktes og agentene ble arrestert, førte det til utveksling av agentene mot løsgivelsen av den daværende Hamas-lederen Ahmad Yassin som satt i israelsk fengsel.

Etter at Hamas ble forbudt i Jordan i 1999, ble Mishaal utvist derfra, og flyttet først til Qatar, deretter til Syria i 2001 – hvorfra han ledet den politiske grenen av Hamas.

Da Hamas-leder Abdel Aziz al-Rantisi ble drept i et israelsk attentat i 2004 tok Mishaal over som leder. Under det syriske opprøret i 2012, forlot han Syria og slo seg ned i Qatar. Bosatt utenfor de palestinske områdene, som er underlagt israelske restriksjoner, har Mishaal ofte representert Hamas på den internasjonale arena.

I desember 2012 besøkte han Gaza for første gang, og de palestinske områdene for første gang på 45 år. Mishaal ble i 2013 gjenvalgt som leder for Hamas.

I mai 2017 valgte Hamas Ismail Haniyeh som sin neste leder, til å ta over etter Mishaal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg