Kairouan, arabisk: Al-Qayrawan, by i Tunisia. Kairouan ligger 160 km sør for hovedstaden Tunis, og 59 km vest/sørvest for kystbyen Sousse. Kairouan har 186 600 innbyggere (2014), og er hovedstad i fylket (guvernoratet) med samme navn. Storbyområdet har et folketall på 570 560 (2014).

Kairouan er en av islams hellige byer, og et populært pilegrimsmål for muslimer. Byens historiske sentrum har en rekke moskéer og religiøse bygninger, og har siden 1988 stått oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Kairouan ble grunnlagt i år 670 av den muslimske arabiske hærføreren Uqba ibn Nafi. Kairouan var opprinnelige anlagt som militærby, men ble etterhvert et betydelig handelssentrum. En rekke viktige islamske utdannelsesinstitusjoner ble grunnlagt i byen på slutten av 800-tallet.

Kairouans økonomi er i dag først og fremst basert på landbruksprodukter (korn, frukt og grønnsaker) samt produksjon av tepper. Byen er dessuten kjent for sitt kunsthåndverk.

Det historiske sentrum av Kairouan (medinaen) er omgitt av bymurer, opprinnelig fra 761. Bymurene har blitt gjenoppbygget flere ganger, og en av de eldste portene «Bab al-Khoukha» stammer fra 1706.

Innenfor bymurene finner man smale, svingete gater med bolighus, små butikker og basarer. Her ligger også Den store moské fra 800-tallet, som også omtales som Sidi Uqba-moskèen. Den ble opprinnelig oppført i 670, og har søyler i marmor og porfyr samt en 31,5 meter høy minaret. Minareten regnes for å være verdens eldste, og ble oppført i 730. I flere århundre har Den store moské vært en pilegrimsdestinasjon for nordafrikanere.

I medinaen ligger også «Moskéen med de tre dører» fra 800-tallet, med sine kufiske inskripsjoner fra 1440.

Nasjonalmuseet for islamsk kunst ligger i Raqqada, 12 km sørøst for Kairouan.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.