Kairouan

Kairouan. Sidi Okba-moskeen er regnet som et hovedmonument i nordafrikansk arkitektur. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Kairouan, arabisk: Al-Qayrawan, by i Tunisia. Kairouan ligger 160 km sør for hovedstaden Tunis, og 59 km vest/sørvest for kystbyen Sousse. Kairouan har 186 600 innbyggere (2014), og er hovedstad i fylket (guvernoratet) med samme navn. Storbyområdet har et folketall på 570 560 (2014).

Faktaboks

Uttale
kairwˈan
Også kjent som
arab. al-Qayrawan

Kairouan er en av islams hellige byer, og et populært pilegrimsmål for muslimer. Byens historiske sentrum har en rekke moskéer og religiøse bygninger, og har siden 1988 stått oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Kairouan ble grunnlagt i år 670 av den muslimske arabiske hærføreren Uqba ibn Nafi. Kairouan var opprinnelige anlagt som militærby, men ble etterhvert et betydelig handelssentrum. En rekke viktige islamske utdannelsesinstitusjoner ble grunnlagt i byen på slutten av 800-tallet.

Kairouans økonomi er i dag først og fremst basert på landbruksprodukter (korn, frukt og grønnsaker) samt produksjon av tepper. Byen er dessuten kjent for sitt kunsthåndverk.

Bybeskrivelse

Det historiske sentrum av Kairouan (medinaen) er omgitt av bymurer, opprinnelig fra 761. Bymurene har blitt gjenoppbygget flere ganger, og en av de eldste portene «Bab al-Khoukha» stammer fra 1706.

Innenfor bymurene finner man smale, svingete gater med bolighus, små butikker og basarer. Her ligger også Den store moské fra 800-tallet, som også omtales som Sidi Uqba-moskèen. Den ble opprinnelig oppført i 670, og har søyler i marmor og porfyr samt en 31,5 meter høy minaret. Minareten regnes for å være verdens eldste, og ble oppført i 730. I flere århundre har Den store moské vært en pilegrimsdestinasjon for nordafrikanere.

I medinaen ligger også «Moskéen med de tre dører» fra 800-tallet, med sine kufiske inskripsjoner fra 1440.

Nasjonalmuseet for islamsk kunst ligger i Raqqada, 12 km sørøst for Kairouan.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg