Faktaboks

Kairouan
arab. al-Qayrawan
Uttale
kairwˈan
Kairouan

Kairouan. Sidi Okba-moskeen er regnet som et hovedmonument i nordafrikansk arkitektur.

Av /NTB Scanpix ※.

Kairouan er en by i Tunisia. Byen ligger 160 kilometer sør for hovedstaden Tunis og 59 kilometer vest/sørvest for kystbyen Sousse. Kairouan har 209 7543 innbyggere (2022), og er hovedstad i provinsen (governorate) med samme navn. Provinsen har et folketall på 600 345 (2022).

Næringsliv

Kairouans økonomi er i dag først og fremst basert på landbruksprodukter (korn, frukt og grønnsaker), samt produksjon av tepper. Byen er dessuten kjent for sitt kunsthåndverk. Turisme er av stor betydning for byens økonomi.

Kultur

Kairouan er en av islams hellige byer og et populært pilegrimsmål for muslimer. Byens historiske sentrum har en rekke moskéer og religiøse bygninger, og har siden 1988 stått oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Nasjonalmuseet for islamsk kunst ligger i Raqqada, tolv kilometer sørøst for Kairouan.

Kort historikk

Kairouan ble grunnlagt i år 670 av den muslimske arabiske hærføreren Uqba ibn Nafi. Den var opprinnelige anlagt som militærby, men ble etter hvert et betydelig handelssentrum. En rekke viktige islamske utdannelsesinstitusjoner ble grunnlagt i byen på slutten av 800-tallet.

Bybeskrivelse

Det historiske sentrum av Kairouan (medinaen) er omgitt av bymurer, opprinnelig fra 761. Bymurene har blitt gjenoppbygget flere ganger, og en av de eldste portene «Bab al-Khoukha» stammer fra 1706.

Innenfor bymurene finner man smale, svingete gater med bolighus, små butikker og basarer. Her ligger også Den store moské fra 800-tallet, som også omtales som Sidi Obka-moskeen. Den ble opprinnelig oppført i 670, og har søyler i marmor og porfyr samt en 31,5 meter høy minaret. Minareten regnes for å være verdens eldste, og ble oppført i 730. I flere århundre har Den store moské vært en pilegrimsdestinasjon for nordafrikanere.

I medinaen ligger også «Moskéen med de tre dører» fra 800-tallet, med sine kufiske inskripsjoner fra 1440.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg