Joseph Kabila er en kongolesisk politiker som siden 26. januar 2001 er president i Den demokratiske republikken Kongo. Kabilas andre, og etter grunnloven siste, presidentperiode utløp formelt 31. desember 2016, men nytt valg har ikke blitt avholdt, og Kabila sitter dermed fremdeles ved makten.

Joseph Kabila er sønn av tidligere opprørsgeneral og president Laurent-Désiré Kabila og Sifa Mahanya. Sammen med tvillingsøsteren Jaynet levde han sine første år i farens opprørsbaser i Sør Kivu-provinsen i daværende Zaïre, før de ble sendt til Tanzania for skolegang. Der fikk han også militær utdanning, og ble deretter student ved Makerere-universitetet i Uganda.

Joseph Kabila ble hentet inn som kommandant til farens opprørshær da denne startet en militær offensiv mot Zaïres diktator Mobutu Sese Seko i 1996. Da Laurent Kabila inntok hovedstaden Kinshasa, avsatte Mobutu og endret landets navn til Den demokratiske republikken Kongo, ble Joseph sendt til Kina for videre militær utdanning. På bakgrunn av Kabilas mange utenlandsopphold og hans noe svake fransk blir han ofte kritisert for å ikke være en "ekte kongoleser".

Joseph Kabila returnerte til DR Kongo i 1998, og ble utnevnt til landets hærsjef. 16. januar 2001 ble Laurent Kabila drept, og 26. januar ble sønnen tatt i ed som president. I 2006 vant han presidentvalget mot opposisjonskandidat Jean-Pierre Bemba, deretter i 2011 mot Étienne Tshisekedi.

Etter planen skulle det vært avholdt et nytt presidentvalg i 2016, og Kabila, som formelt har sittet i to perioder, kan etter grunnloven ikke stille til gjenvalg. Samtidig trenger han ikke tre av før en ny folkevalgt president er på plass, noe som gjør det til en fordel for Kabila å utsette valget. Kabila blir derfor anklaget for å trenere valget for å utnytte dette smutthullet i loven, noe som i 2017 førte til protester og opptøyer flere steder i landet. Den offisielle begrunnelsen for utsettelsen av valget er mangel på penger og registrering av velgere i konfliktrammede deler av landet.

Som hærsjef var Kabila sentral i den andre Kongo-krigen (1998-2003) der flere naboland var involvert. Uro og mindre krigsutbrudd har imidlertid fortsatt å prege det østlige Kongo, og i 2016 brøt det også ut uroligheter i den sentrale Kasai-provinsen.

I sin politiske karriere har Kabila særlig frontet "veien til modernitet" som viktig for landet med fokus på infrastruktur, opprettelse av arbeidsplasser, utdanning og helse. I sin periode som statsleder har dette også ført til at en rekke tidligere nasjonale selskaper og utdanningssektoren har blitt privatisert som et svar på manglende offentlig investering. Han har i tillegg fått anerkjennelse for at det ikke har brutt ut en ny storkrig i hans regjeringstid.

Kabila og hans nærmeste familie har i perioden som statsoverhode sikret seg enorme pengesummer gjennom ulike private, gjerne offshore-baserte, selskaper innen blant annet jordbruk, gruvedrift, telekom, luftfart og eiendomsforvaltning.

Joseph Kabila er gift med Marie Olive Lembe di Sita. Paret har to barn: Sifa og Laurent-Désiré.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.