Joseph Kabila

Faktaboks

Joseph Kabila

Joseph Kabila Kabange

Født
4. juni 1971
Av .

Artikkelstart

Joseph Kabila er en kongolesisk politiker som var president i Den demokratiske republikken Kongo fra januar 2001 til januar 2019. Kabilas andre, og etter grunnloven siste presidentperiode utløp formelt 31. desember 2016. Valg ble avholdt i 2018, og Kabila er i dag, som tidligere president, senator på livstid.

Bakgrunn

Joseph Kabila er sønn av tidligere opprørsgeneral og president Laurent-Désiré Kabila og Sifa Mahanya. Sammen med tvillingsøsteren Jaynet levde han sine første år i farens opprørsbaser i Sør Kivu-provinsen i daværende Zaïre, før de ble sendt til Tanzania for skolegang. Der fikk han også militær utdanning, og ble deretter student ved Makerere-universitetet i Uganda.

Joseph Kabila ble hentet inn som kommandant til farens opprørshær da denne startet en militær offensiv mot Zaïres diktator Mobutu Sese Seko i 1996. Da Laurent Kabila inntok hovedstaden Kinshasa, avsatte Mobutu og endret landets navn til Den demokratiske republikken Kongo, ble Joseph sendt til Kina for videre militær utdanning. På bakgrunn av Kabilas mange utenlandsopphold og hans noe svake fransk er han ofte blitt kritisert for ikke å være en «ekte kongoleser».

Politisk karriere

Joseph Kabila returnerte til DR Kongo i 1998, og ble utnevnt til landets hærsjef. 16. januar 2001 ble Laurent Kabila drept, og 26. januar ble sønnen tatt i ed som president. I 2006 vant han presidentvalget mot opposisjonskandidat Jean-Pierre Bemba, deretter i 2011 mot Étienne Tshisekedi.

Etter planen skulle det vært avholdt et nytt presidentvalg i 2016, og Kabila, som formelt har sittet i to perioder, kunne etter grunnloven ikke stille til gjenvalg. Samtidig trengte han ikke tre av før en ny folkevalgt president var på plass, noe som gjorde det til en fordel for Kabila å utsette valget. Kabila ble derfor anklaget for å trenere valget for å utnytte dette smutthullet i loven, noe som i 2017 førte til protester og opptøyer flere steder i landet. Den offisielle begrunnelsen for utsettelsen av valget var mangel på penger og registrering av velgere i konfliktrammede deler av landet.

Politiske prioriteringer

Som hærsjef var Kabila sentral i den andre Kongo-krigen (1998–2003) der flere naboland var involvert. Uro og mindre krigsutbrudd har imidlertid fortsatt å prege det østlige Kongo, og i 2016 brøt det også ut uroligheter i den sentrale Kasai-provinsen.

I sin politiske karriere har Kabila særlig frontet «veien til modernitet» med fokus på infrastruktur, opprettelse av arbeidsplasser, utdanning og helse. I sin periode som statsleder førte dette også til at en rekke tidligere nasjonale selskaper og utdanningssektoren ble privatisert som et svar på manglende offentlig investering. Han fikk også anerkjennelse for at det ikke brøt ut en ny storkrig i hans regjeringstid.

Kabila og hans nærmeste familie har sikret seg enorme pengesummer gjennom ulike private, gjerne offshore-baserte selskaper innen jordbruk, gruvedrift, telekom, luftfart og eiendomsforvaltning.

Joseph Kabila er gift med Marie Olive Lembe di Sita. Paret har to barn: Sifa og Laurent-Désiré.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg