Jean-Pierre Bemba

Faktaboks

Jean-Pierre Bemba

Jean-Pierre Bemba Gombo

Født
4. november 1962
Bemba under ICC-rettssaken mot ham i Haag, 2016.
Av /ICC-CPI.

Jean-Pierre Bemba, kongolesisk politiker og forretningsmann. Mest kjent for å ha startet et væpnet opprør i Den demokratiske republikken Kongo i mars 2007. Bemba ble i 2016 dømt til 18 års fengsel av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag for blant annet krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Bakgrunn

Bemba kommer fra en velstående familie og studerte økonomi i Belgia. Etter karriere i næringslivet var han en stund rådgiver for tidligere president Mobutu Sese Seko, og måtte gå i eksil ved regimeskiftet 1997.

Han vendte imidlertid hjem til Kongo i 1998 og stilte seg i spissen for opprørsgruppen "Bevegelsen for et Fritt Kongo" (MLC), som senere ble et politisk parti. MLC har sin største maktbase i og omkring hovedstaden Kinshasa. Bemba var visepresident i overgangsregjeringen i Kongo mellom 2003-2006.

Bemba var i en periode en av Kongos rikeste menn og har blitt beskyldt for å ha økt sin formue ved illegalt diamantsalg. Deler av hans formue er beslaglagt av ICC.

Valgnederlag og opprør

Ved presidentvalget 2006 stilte Bemba som motkandidat til president Joseph Kabila. Bemba fikk om lag 42 prosent av stemmene i andre valgomgang; han protesterte på resultatet, men internasjonale valgobservatører mente valgene var avholdt på en akseptabel måte. Kongos høyesterett bekreftet at Kabila var valgt til landets president i november.

Bemba fikk rundt 70 prosent av stemmene i Kinshasa og fikk størst oppslutning også i vestlige deler av landet. Han nektet å godta valgnederlaget, og opprørsgruppen hans gikk til militære angrep på Kabilas tilhengere og regjeringshæren.

Bemba søkte 2007 tilflukt i den sørafrikanske ambassaden i Kinshasa, og med trusler om å bli anklaget for høyforræderi gikk han 2007 i eksil i Belgia.

Arrestasjon og dom

I mai 2008 ble Bemba etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag. Han ble arrestert og tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten begått av MLC i den Den sentralafrikanske republikk fra 2002-2003.

Bemba ble i juni 2016 dømt til 18 års fengsel av ICC. Dommen inkluderte drap, plyndring og voldtekter begått av MLC som Bemba ledet under et kuppforsøk mot daværende president i republikken, Ange-Félix Patassé. Han er den første som er dømt for seksualisert vold som forbrytelse mot menneskeheten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg