Faktaboks

Étienne Tshisekedi
Uttale
tshisekˈedi
Født
14. desember 1932, Luluabourg, Belgisk Kongo (nå Kananga, Den demokratiske republikken Kongo)
Død
1. februar 2017
Étienne Tshisekedi
Étienne Tshisekedi var Zaïres (nå DR Kongos) fremst opposisjonspolitiker i flere år. Her taler han til en folkemengde i 1991.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Étienne Tshisekedi var en kongolesisk politiker. Han var statsminister i Zaïre (nå Den demokratiske republikken Kongo) i 1991–1993 og i 1997. Han var også den fremste opposisjonspolitikeren i landet i flere tiår.

På 1960-tallet var Tshisekedi alliert med president Mobutu Sese Seko, men i 1982 grunnla han opposisjonspartiet Union pour la Démocratie et le Progrès Social (UDPS). Dette gjorde ham til Mobutus fremste utfordrer.

Tshisekedi ble utnevnt til statsminister av presidenten i 1991, men avsatt igjen to år senere, noe som utløste en vedvarende politisk krise i Zaïre. I 1997 ble han igjen utnevnt til statsminister av nasjonalforsamlingen, men ble avsatt av Mobutu før han tiltrådte. Senere samme år ble Mobutu avsatt av Laurent Kabila.

Også Kabila så Tshisekedi som en potensiell rival og kastet ham i fengsel. Senere fortsatte Tshisekedi å utfordre både Kabila, og også hans etterfølger, sønnen Joseph Kabila. I 2011 stilte Tshisekedi som presidentkandidat. Da Kabila vant, anklaget Tshisekedis følgere presidenten for valgfusk. I de påfølgende årene presset Tshisekedi på for maktskifte, og i 2016 gikk Kabila med på nyvalg. Det var ventet at Tshisekedi ville få en rolle i valget, men før han rakk dette, døde han under et sykehusopphold i Belgia. Tshisekedis sønn Felix Tshisekedi ble president i 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg