Palais du Peuple
DR Kongos nasjonalforsamling, Palais du Peuple, ligger i Kinshasa. Foto fra 2013.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo) har fra 2006 en ny grunnlov som erstatter en midlertidig grunnlov fra 2003. Ifølge den nye forfatningen er landet en enhetsstatlig, presidentstyrt republikk. Statsoverhodet, presidenten, velges i allmenne valg for fem år og kan gjenvelges én gang.

Presidenten utnevner statsministeren (etter forslag fra majoritetspartiet i parlamentet) og regjeringen, som er ansvarlig overfor nasjonalforsamlingen. Den nåværende presidenten, Félix Tshisekedi, ble utnevnt som president i 2019 etter et omdiskutert valg i 2018. Tidligere president Joseph Kabila satt ved makten fra 2001, da hans far Laurent Kabila ble drept av en av sine sikkerhetsvakter, til 2019. Laurent Kabila hadde på sin side sittet ved makten siden han styrtet Mobutu i 1997.

Tidligere president Joseph Kabila ble gjenvalgt ved ytterligere to valg, i 2006 og i 2011. I senere tid har Kabila forsøkt å få grunnloven endret slik at han fortsatt kunne gjenvelges. Situasjonen skapte stor frustrasjon blant befolkningen og opposisjonen, og etter mye press ble valget gjennomført i desember 2018, to år på overtid.

Parlamentet

Parlamentet har to kamre, nasjonalforsamling og senat, med henholdsvis 500 og 108 medlemmer, begge valgt for fem år. Stemmerettsalderen er 18 år. Medlemmene av nasjonalforsamlingen velges direkte, mens senatorene velges av provinsforsamlingene. Hver provins velger fire senatorer, mens hovedstaden Kinshasa velger åtte. En ekstra plass i senatet er reservert til 'senator for livet ut', som eksempelvis kan være en tidligere president.

I 2018 ble siste valg gjennomført for representanter i nasjonalforsamling, inkludert presidentvalg, mens valg av senat skjedde først året etter (mars 2019). Grunnet mye uro rundt forrige valg kom ny regjering først på plass i juli 2019.

Administrativ inndeling

Kongo er etter den nye grunnloven en enhetsstat inndelt i 25 provinser samt hovedstadsområdet som utgjør en egen byprovins. Ordningen erstattet den tidligere inndelingen i 11 regioner (inkludert hovedstaden).

Det har imidlertid tatt tid med gjennomføring av disse provinsinndelingene. I noen områder er slike inndelinger møtt med begeistring fordi det korresponderer bedre med etniske skillelinjer. I andre områder, som i den rike tidligere Katanga-provinsen, er det mer motstand blant sentraladministrasjonen i Lubumbashi som mister store deler av sin politiske og økonomiske makt.

Rettsvesen

Rettssystemet er preget av belgiske forbilder og ulik tradisjonell sedvanerett. Etter den nye grunnloven er domstolene uavhengige av det øvrige statsapparatet, men dommerne i de lokale magistratrettene, som dømmer i første instans, utnevnes av presidenten. Det finnes separate appelldomstoler for sivile og militære saker, og i siste instans en høyesterett (Cour de Cassation), en konstitusjonsdomstol og et øverste justisråd, som blant annet foreslår kandidater til dommerstillinger både lokalt og nasjonalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg