Josef Haslinger

Faktaboks

Josef Haslinger
Uttale
hˈa:s-
Født
1955, Zwettl (Niederösterreich)
Josef Haslinger på Ubud Writers & Readers Festival 2012

Artikkelstart

Josef Haslinger er en østerriksk forfatter. I tillegg til sitt litterære virke har Haslinger innehatt mange funksjoner i østerriksk kulturliv, blant annet som utgiver av litteraturtidsskriftet Wespennest, som generalsekretær i Grazer Autorenversammlung og som initiativtaker til de årlige Wiener Vorlesungen zur Literatur.

Haslinger studerte germanistikk, teatervitenskap og filosofi ved Universitetet i Wien, og han har doktorgrad i litteraturvitenskap. Siden 1996 har Haslinger vært professor for litterær estetikk for forfatterutdanningen ved Deutsches Literaturinstitut i Leipzig.

Korte prosatekster

Haslinger profilerte seg først som forfatter av korte episke tekster. Han debuterte med samlingen Der Konviktskaktus (1980, Konviktskaktusen). I fortellingen Die plötzlichen Geschenke des Himmels (Himmelens plutselige gaver) beskriver han hvordan en ung gutt blir seksuelt misbrukt av en pater. Teksten, som fortsatt ofte refereres i debatter om dette temaet, ble publisert i en antologi som handler om erfaringer med religiøs oppdragelse: Der liebe Gott sieht alles (1984, Gud ser alt). Novellen Der Tod des Kleinhäuslers Ignaz Hajek (1985) utspiller seg i et ruralt miljø i den østerrikske provinsen.

Romaner og fortellinger

I 1995 fikk Haslinger sitt internasjonale gjennombrudd med Opernball (Operaballet). Romanen, som beskriver et terrorattentat mot det årlige operaballet i Wien, er en spenningsroman basert på en politisk og samfunnskritisk analyse. Den ble av anmelderne beskrevet som en kriminalroman, en politisk thriller; bestselgeren dannet grunnlaget for en påkostet fjernsynsfilm med samme navn i 1998.

Også Haslingers neste roman, Das Vaterspiel (2000, Fedrespillet), ble en stor suksess. Rundt spørsmålet om hvordan Østerrike omgås med arven fra nasjonalsosialismen bygger forfatteren en spennende handling, også denne romanen har trekk fra kriminallitteraturen og kan karakteriseres som en politisk thriller.

Etter to svært tykke romaner kom en ny samling fortellinger: Zugvögel (2006, Trekkfugler). I etterkant av tsunamien i 2004, som Haslinger opplevde som turist, skrev han Phi Phi Island. Ein Bericht (2007, Phi Phi-øyene. En beretning), basert på egne opplevelser. Selvbiografisk er også Mein Fall (2020, Mitt tilfelle), hvor han forteller om hvordan han ble seksuelt misbrukt som korgutt i klosteret Zwettl.

I romanen Jáchymov (2011) bearbeider Haslinger den faktiske historien til en målvakt i det tsjekkiske ishockeylandslaget. Mannen, som var en stor idrettsstjerne, ble arrestert av de kommunistiske makthaverne og sendt til en arbeidsleir i Jáchymov. Etter mange år ble han løslatt, men døde av skadene han hadde pådratt seg i uranbergverket.

Sammen med fotografen Max Meyer har han gitt ut bildeboka Child in Time (2019).

Essays

Haslinger er en profilert og anerkjent essayist. I sine essays reflekterer han både over forfatterrollen, egen litterær praksis og politiske tema, blant annet Politik der Gefühle (1987, Følelsenes politikk), Essays über Österreich (1987, Essays om Østerrike), Das Elend Amerikas (1992, Amerikas elendighet), Hausdurchsuchung im Elfenbeinturm (1996, Husundersøkelse i elfenbenstårnet) og Klasse Burschen (2001, Kjekke karer).

Utmerkelser

Haslinger har mottatt flere utmerkelser for sitt arbeid, blant annet

  • Theodor-Körner-prisen (1980)
  • Ehrenpreis des Österreichischen Buchhandels (2000)
  • Preis der Stadt Wien für Literatur (2000)
  • Rheingau-Literaturpreis (2011)

Han var Mainzer Stadtschreiber i 2010 (utmerkelsen innebærer 12 500 euro og muligheten til å bo og arbeide i Gutenberg-museet i Mainz ett år). I årene 2013-2017 var han president i den tyske P.E.N.-foreningen.

Les mer Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg