Jorge Rafael Videla, argentinsk offiser og politiker; sjef for hæren 1975, ledet den militærjuntaen som grep makten i Argentina i mars 1976 og ble selv innsatt som president. Videla gikk av som president 1981. Etter gjeninnføringen av demokratiet ble han arrestert i 1984 for brudd på menneskerettighetene, og dømt til livsvarig fengsel i 1985. Dommen omfattet blant annet en lang rekke tilfeller av bortføring, tortur og drap på politiske motstandere under den såkalte «skitne krigen» (guerra sucia) i juntaperioden. Han ble benådet i 1990, men i 1998 dømt på nytt for bortføring av flere hundre barn i samme periode, og satt i husarrest.

Under oppgjøret med juntatiden i senere år ble Videla fratatt status som lovlig valgt, forhenværende president. I 2006, på trettiårsdagen for kuppet, ble benådningen i 1990 kjent grunnlovsstridig, og det ble åpnet for ny rettssak.

I 2010 ble Videla dømt til livstid i fengsel for tortur og drap på 31 innsatte fanger. I 2012, 13 år etter at rettssaken mot ham startet, fikk han ytterligere en dom på 50 år, for å ha planlagt og utført systematiske bortføringer av politiske motstanderes nyfødte barn. Videla døde i fengsel i 2013.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.