Raúl Alfonsín

Faktaboks

Raúl Alfonsín

Raúl Alfonsín Foulkes

Uttale
alfonsˈín
Født
12. mars 1926
Død
31. mars 2009
Raúl Alfonsín i 1989
Av /NTB.

Artikkelstart

Raúl Alfonsín var en argentinsk politiker. Alfonsín var president i Argentina fra 1983 til 1989, den første demokratisk valgte presidenten etter militærkuppet i 1976.

Alfonsín var utdannet jurist og satt som medlem av nasjonalforsamlingen fra 1963 til 1976. Han grunnla og ledet fra 1973 Bevegelsen for fornyelse og endring (Movimiento de Renovacion y Cambio, MRC), en fraksjon av det radikale partiet UCR.

Raul Alfonsín var president i Argentina fra 1983 til 1989, den første demokratisk valgte president etter militærstyret i 1976–1983. I sin presidentperiode var han en drivkraft i arbeidet med å stille militærregimets representanter for retten, og flere tidligere ledere ble dømt for krigsforbrytelser og brudd på menneskerettighetene. Dette førte til et dårlig forhold mellom Alfonsín og de væpnede styrkene, som flere ganger gikk til væpnet opprør. Etter Alfonsíns avgang ble alle de ledende medlemmene av militærjuntaen løslatt fra fengselet.

Som president gjennomførte Alfonsín blant annet forhandlinger med Chile om grensene i Beagle-kanalen mellom Ildlandet og det søramerikanske fastlandet, og han utvidet det økonomiske samarbeidet med Brasil.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Edvard Windingland-Eliassen

Raul Ricardo Alfonsin Foulkes<br />Født 12.03.1927 i Chascomus, Buenos Aires provinsen.<br />Døde 31.03.2009 I Buenos Aires by.<br />Ledet Movimiento de Renovacion y Cambio (MRC) fra 1973.<br />Bidro til fredsforhandlinger mellom Chile og Argentina (Beagle Traktaten) og til forsterkning av økonomisk samarbeid med Brasil (dagens MERCOSUR).<br />Folkevalgt i Chascomus og i Buenos Aires provinsen. Senator i den argentinske Kongressen etter endt president perioden.<br />

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg