John Wood (den eldre)

Faktaboks

John Wood
Født
26. august 1704, Bath, England
Død
23. mai 1754, Bath, England
Dåpsdato, ikke fødselsdato

Herskapshuset Prior Park (1748) i Bath, England. Bygget ble tegnet av John Wood for Ralph Allen.

Utsnitt av Bath: Rett opp: Royal Crescent, øverst til høyre Circus, nederst til høyre Queen Square.
John Wood
Av .

Artikkelstart

John Wood var en engelsk arkitekt som hovedsakelig virket i Bath.

Wood flyttet til Bath i 1727, som i sin tid hadde vært en romersk by kalt Aquae Sulis. Her fremla han en byplan med gater og bebyggelse sett i sammenheng som visuelle enheter, som bylandskap. Den foreslåtte bybebyggelsen besto hovedsakelig av sammenhengende boliggårder som dannet gater og ikke minst plasser. Å gjøre Bath til en «romersk» by igjen ser ut til å ha vært Woods grunnidé for planen og for byggverkenes stilpreg: klassisisme inspirert av Andrea Palladio. Byens nåværende karakter er preget av dette.

Mye av Woods plan for Bath ble realisert av den innflytelsesrike byggherren Ralph Allen. Han eide et brudd med oolittisk kalkstein i nærheten, som ble brukt til byggematerialer. Wood tegnet også et herskapshus for Allen kalt Prior Park (1748). I byen ble først North og South Parades anlagt og reist (1728), deretter den kvadratiske Queen Square (1736) og den sirkulære plass Circus (1754–). En gate knyttet denne plassen til et nyskapende boliganlegg kalt Royal Crescent, som var planlagt av Wood og fullført av hans sønn John Wood den yngre.

Utenom Bath tegnet Wood boligkomplekset Cavendish-Harley i London og børsbygninger i Bristol (1743) og Liverpool (1740–). Han planla også Bath-Bristol-kanalen og restaurerte Llandaffkatedralen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • John Wood: Description of the Exchange at Bristol, 1745.
  • Erik Lorange: Historiske byer fra renessansen til industrialismen, Oslo 1995 ss. 269–72.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg