Bath (by i Storbritannia)

Bath. Det romerske badeanlegg, Aquae Solis. I bakgrunnen en del av den gotiske katedralen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Royal Crescent i Bath, oppført i 1761–1965 etter tegninger av den britiske arkitekten John Wood den yngre.
Royal Crescent
Av .

Artikkelstart

Bath er en by i Storbritannia, Somerset, ved elven Avon. Byen har 94 782 innbyggere (2011).

Faktaboks

Etymologi

Navnet er etter gammelengelsk Hat Bathu, 'badene', det vil si 'romernes badeanlegg', Aquae Sulis, Suls bad, etter gudinnen Minerva; badene ble også kalt Aquae Calidae, 'varme bad.'

Turisme og kultur er viktige næringsveier. Det finnes en rekke forlagsvirksomheter, programvareutviklere og lettere industribedrifter. Universitetet i Bath er fra 1966 og regnes som et av de beste i Storbritannia.

Bath anses for å være en av Englands vakreste byer med en særpreget arkitektur. Byen vokste opp rundt år 60 evt. omkring den eneste naturlige varme kilde i Storbritannia. Ved kilden anla romerne et bade- og byanlegg. Ruiner og levninger av den romerske bebyggelse finnes ennå. Byen ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1987.

Et kloster ble grunnlagt på et tidlig tidspunkt, trolig av kong Osric omkring 675. Bath fikk byprivilegier fra 1189. Bath Cathedral er en gotisk katedral fra 1500-tallet. Bath hadde sin glanstid på 1700- og først på 1800-tallet som den viktigste bade- og rekreasjonsbyen for den engelske overklassen. Fra denne perioden stammer en rekke bygninger i klassisistisk (georgeansk) arkitektur, blant annet Royal Crescent (1767–1775), Lansdown Crescent (1796–1797) og Assembly Rooms (1771).

Byen ble sterkt skadd under andre verdenskrig og betydelige restaureringsarbeider har funnet sted.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg