Bristol (by i Storbritannia)

Bristol. Til høyre for kirken ligger området Broadmead med de største handlegatene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Bristol er en by i Storbritannia, i grevskapet Gloucestershire, 15 kilometer ovenfor Avons munning i Severn-deltaet, som renner ut i Bristolkanalen. Byen hadde 428 234 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 110 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
brˈistəl
Også kjent som

Eldre: Brigstow, Briston, Bristole

Kymrisk: Bristaw

Næringsliv og kultur

Bristol er en viktig havne- og industriby med store dokkanlegg ved Avons munning og ved Portishead. Importen består av raffinerte petroleumsprodukter, matvarer og trevirke, mens eksporten består hovedsakelig av biler, traktorer og maskiner. Lokale næringer inkluderer raffinering av sukker, kakao og sjokolade og framstilling av glass og porselen, men byen er også avhengig av luftfarts-, forsvars-, medie-, informasjonsteknologi, finansielle tjenester og reiselivsnæringer. I 2005 ble Bristol av den britiske regjeringen utnevnt til å være en av Englands seks vitenskapsbyer.

Bristol er også et sentrum for utdannelse, med flere skoler grunnlagt allerede på 1500-tallet; Bristol Grammar School, Cathedral School og Queen Elizabeth's Hospital. Colston's School ble grunnlagt i 1708, Clifton College i 1862 og University of Bristol ble grunnlagt som University College i 1876.

Bristol katedral skriver seg fra 1142, kirken St Mary Redcliffe fra 1300-tallet og biblioteket fra 1613. Cabot Tower på Brandon Hill er bygd til ære for John Cabot, som i 1497 seilte fra Bristol til Labrador. Industrimuseumet finnes i havnen, her ligger også «Great Britain» som ble sjøsatt 1843 som verdens største propelldrevne fartøy. Skipet ble designet av Marc Isambard Brunel, som også bygde hengebroen Cliftonbroen over Avon i 1845.

Historikk

Bristol ble etablert under angelsakserne i om lag år 1000 og var til 1700-tallet Englands viktigste havneby etter London. Byen profitterte på slavehandelen mellom Vest-Afrika og koloniene i Vestindia og Nord-Amerika. Byen mottok sukker og tobakk fra Storbritannias kolonier i Amerika og sendte tekstiler, glass og keramikk tilbake. Slaveriets avskaffelse og fremveksten av bomullsindustrien i Lancashire førte til at Liverpool overtok mye av handelen. Bygging av jernbanen i 1841, av dokkene ved Avonmouth og Portishead på 1880-tallet gav handelen et visst oppsving.

En del av byens mange kirker og andre middelalderbygg ble ødelagt eller skadd under flyangrep i 1940–1941.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg