Johannes Duns Scotus

Faktaboks

Johannes Duns Scotus
Uttale
duns scˈotus
Født
1266
Død
1308
omtrentlig fødselsår

Duns Scotus

Duns Scotus
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Johannes Duns Scotus, antagelig født i Skottland, var en skolastisk filosof og teolog. Han var en av middelalderens mest skarpsindige tenkere, kalt doctor subtilis. Duns Scotus var medlem av Fransiskanerordenen, og virket i Oxford, Paris og Köln.

Filosofi

Han tilstrebet en syntese av de eldre fransiskaneres augustinske lære (Bonaventura) med Aristoteles, som han stod mer kritisk overfor enn dominikaneren Thomas Aquinas. Thomas hadde konstruert en monumental tankebygning som søkte å harmonisere tro og viten under intellektets førerskap. Duns Scotus gir tenkningen en annen retning. Han legger mindre vekt på intellektet, det avgjørende er viljen. Guds vesen er uinnskrenket vilje; det gode er godt fordi Gud vil det. Dog har Gud frivillig bundet seg til en frelsesplan; her blir det plass for menneskets vilje, som i noen grad kan gjøre det fortjent til nåden. Fornuften er autonom på sitt område, men troen kan ikke grunnes på fornuftsbevis, den må støtte seg til religionens autoritet. Troen er en viljessak og teologien en praktisk vitenskap hvis formål er sjelens frelse.

På grunn av den nye spenning mellom tro og viten utgikk det fra Duns Scotus' lære impulser til et rikt kirkeliv. Samtidig er scotismen et forstadium for nominalismen i senmiddelalderen (og dermed indirekte for Luther), og for den nyere tids kritiske filosofi.

Litteratur

  • Cross, Richard: Duns Scotus, 1999
  • Williams, Thomas, red.: The Cambridge companion to Duns Scotus, 2003

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg