Platon og Aristoteles, utsnitt av Rafaels store freske Skolen i Athen i Vatikanet.

Viten er et svært sentralt begrep innenfor filosofisk epistemologi og erkjennelsesteori. Begrepet anvendes gjerne synonymt med begreper som kunnskap, erkjennelse eller innsikt. Viten er derfor noe man besitter når man kan sies å vite noe eller ha kunnskap om noe. For eksempel kan man sies å ha viten dersom man vet at vann = H2O eller når man vet at John Lennon var med i the Beatles. Begrepet ligger dessuten også til grunn for ordet vitenskap og bidrar til å betone at vitenskapen eller vitenskapens metoder er våre beste måter å frembringe sikker viten og kunnskap på.

Faktaboks

Uttale

vi:`ten

Etymologi
verbalsubstantiv til verbet å vite, jamfør tysk Wissen
Også kjent som

kunnskap, innsikt, erkjennelse, knowledge, (lat.) scientia, (gr.) epistème

Spørsmålet om hva det er som utgjør vitens natur og hvordan man skal gå frem for å sikre seg viten er derfor noe som har opptatt filosofer gjennom hele den vestlige tenkningens historie.

Innen analytisk filosofi har man forsøkt å forstå kunnskap gjennom språklige eller psykologisk basert analyser der man søker å definere begrepet viten. En klassisk definisjon av viten, som har røtter tilbake til Platon (427–347 fvt.), er at man har viten om noe dersom man har en begrunnet sann oppfatning. For å vite noe p må derfor følgende tre betingelser være tilfredsstilt:

(1) p er sann

(2) en har en oppfatning om at p er sant

(3) en har gode grunner til å tro at p er sant

Andre filosofer har også vektlagt betingelser som at en er sikker på at p er sant eller at ens oppfatning om at p er sant er forårsaket på riktig eller pålitelig måte.

Mye av diskusjonene rundt hva viten er og hva det vil si å vite noe overlapper med tilsvarende diskusjoner om kunnskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg