Faktaboks

Johannes 23.

Johannes XXIII

Baldassare Cossa

Født
1370, Napoli
Død
22. november 1419, Firenze
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Johannes 23.
Johannes 23.
Av /𝒲.

Johannes 23. var en italiensk geistlig som var pave fra 1410 til 1415.

Det er to paver som bærer navnet Johannes 23 i rekken av romerske paver, dette skyldes at Johannes 20 aldri har eksistert. Den andre paven ved navn Johannes 23 var pave fra 1958 til 1963.

Johannes het opprinnelig Baldassare Cossa og kom fra Napoli. Det er blitt påstått at Cossa tidligere hadde vært sjørøver; det er en kjensgjerning at han hadde betydelige kunnskaper i krigføring. Han ble utnevnt til kardinaldiakon i 1402. Som pavelig legat i Bologna fikk han innlemmet byen i pavestolens eiendommer, men gjorde seg forhatt på grunn av sin strenghet. Han hadde to barn som ble anerkjent som legitime.

Johannes ble valgt til pave som etterfølger til Alexander 5, samtidig som det fantes to paver til, Gregor 12 og Benedikt 13. Han sammenkalte en reformsynode i Roma i 1412–1413 som fordømte den engelske reformatoren John Wycliffe.

Under påtrykk fra den tyske kong Sigismund gikk han motvillig med på å sammenkalle et økumenisk konsil som kom sammen i Konstanz i november 1414, Konstanz-konsilet. Etter press fra konsilet gikk Johannes med på å nedlegge sitt embete på betingelse av at Gregor 12 og Benedikt 13 gjorde det samme. Han flyktet imidlertid fra Konstanz for å unndra seg konsilets makt, men ble sviktet av sine beskyttere, hertugene av Bourgogne og Østerrike. Han ble tatt til fange av keiseren, og konsilet avsatte ham i mai 1415.

Johannes satt som fange i Tyskland i tre år, men i 1419 anerkjente han valget av pave Martin 5, som gjorde ham til kardinalbiskop av Tusculum (Frascati). Johannes døde i Firenze samme år og ble bisatt i domkirkens (Laterankirkens) baptisterium, hvor Cosimo de' Medici lot bygge et praktfullt gravmæle for ham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jon Richardsen

Det er vel en skrivefeil i teksten her? Både Cossopave og Cossapave er brukt, eller er begge deler riktig? Det kan muligens også være en feil i fornavnet. Vanlig skrivemåte for fornavnet i andre settinger er Baldassare (Balthasar), men her skrives navnet Baldassarre.

svarte Mari Paus

Hei! Takk for kommentaren og beklager at den har blitt liggende ubesvart. Her er det visst noe feil ja - jeg har oppdatert navnet. Fagansvarlig skal også gå gjennom denne artikkelen snart. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg