Jeffrey Tate

Faktaboks

Jeffrey Tate
Jeffrey Philip Tate
Uttale
teit
Født
28. april 1943, Salisbury, Storbritannia
Død
2. juni 2017, Bergamo, Italia

Jeffrey Tate, britisk (engelsk) dirigent og pianist, en av de ledende i sin generasjon, huskes blant annet som sjefdirigent for English Chamber Orchestra og førstedirigent ved Covent Garden-operaen i London.

Bakgrunn og læreår

Tate ble født i Salisbury. Han hadde den medfødte lidelsen spina bifida, som innebærer et bevegelses-handikap. Tate kom senere til å lede innsamlinger til støtte for mennesker som er rammet.

Tate utdannet seg til lege ved Cambridge-universitetet og ble uteksaminert i 1967. Etter noen tids legepraksis gikk han imidlertid over til musikken. Hans første post var som assistent og repetitør for Georg Solti ved Covent Garden-operaen i London. Han var også assistent for Pierre Boulez ved jubileumsoppsetningen av Der Ring des Nibelungen ved Festspillene i Bayreuth i 1976.

Karriere  

Daværende teatersjef Ragnar Ulfung fikk Tate til Stora Teatern i Göteborg, og her debuterte han som dirigent med Carmen av Georges Bizet i 1977.

Tate kom til å dele sin karriere som dirigent mellom operaen og konserthuset. Han debuterte på Metropolitanoperaen i New York i 1980 med Lulu av Alban Berg. Deretter ble han en betydelig sjefdirigent for English Chamber Orchestra 1985–2000. Her vant han anerkjennelse for sine Haydn- og Mozart-tolkninger, og spilte blant annet inn samtlige av Mozarts klaverkonserter med Mitsuko Uchida.

Tate var førstedirigent ved Covent Garden-operaen 1986–1991, og ledet forestillinger innenfor et bredt repertoar som innbefattet verker av Richard Strauss, Richard Wagner og fransk opera. Han ledet Wagners Der Ring des Nibelungen første gang ved Théâtre du Châtelet i Paris i 1994.

Etterhvert ble Tate mer aktiv i utlandet enn hjemme i England. Han var sjefdirigent for Rotterdam Filharmoniske Orkester 1991–1994, musikksjef ved San Carlo-operaen i Napoli 2005–2010 og sjefdirigent ved Symphoniker Hamburg fra 2009 til sin død.

Tate gjorde en rekke kritikerroste plateinnspillinger. Han ble adlet til Sir noen måneder før sin død i 2017.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg