Lulu - opera

Operaen Lulu ble oppført ved Den norske Opera og Ballett i februar/mars 2011, i Stefan Herheims regi.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lulu, opera med prolog og tre akter av Alban Berg, som skrev librettoen etter teaterstykene Jordånden (Erdgeist) og Pandoras esker (Die Büchse der Pandora) av Frank Wedekind.

Alban Berg hadde bare fullført de to første aktene da han døde på julaften 1935. Tredje akt fantes bare i skisseform og med kun cirka 200 takter musikk. På grunn av enken Helenes vilje var tredje akt ikke mulig å fullføre før etter hennes død i 1976. Friedrich Čerha fikk da i oppdrag å orkestrere den siste akten.

De to første aktene hadde premiere på Stadttheater Zürich 2. juni 1937, under ledelse av Robert Denzler, med regi av Karl Schmidt-Bloss. Lulu ble oppført i komplett form for første gang 24. februar 1979 på Opéra de Paris under Pierre Boulez, med regi av Patrice Chéreau.

Lulu tillhører de mest stildannende operaer på 1900-talet, og har påvirket flere komponister. Operan har en meget sterk handling som ligger utenfor den borgerlige moralens grenseland. Den har dessuten fått et skandeleomsust rykte.

Hovedroller

Handling

Handlingen foregår i en tysk landsby, i Paris og London på slutten av 1800-tallet.

Innledning

En dyretemmer innbyr sitt publikum til sin samling av levende dyr. Blant «dyrene» finns den uimotståelige og samtidig destruktive femme fatale Lulu.

Første akt

Lulu på Nasjonaloperaen i 2005 med Terje Stensvold som Doktor Schön
Lulu
Av /Den Norske Opera & Ballett.

Lulu er hustru til den eldre legen Dr. Goll, samt elskerinne til Dr. Ludwig Schön, en avisredaktør. Lulu har vokst opp hos Dr. Schön som har forsøkt frigjøre seg fra sitt begjær til Lulu ved å la henne få gifte seg med Dr. Goll. En maler som maler et bilde av Lulu forføres av hennes skjønnhet, og når Dr. Goll kommer hjem overrasker han dem begge og dør av hjerteatakk.

Helt uberørt av hendelsen får Lulu arve rikdommen og innstiller seg på livet som rik enke. Når maleren spør etter hennes moralprinsipper blir svaret «jeg vet ikke» på alle spørsmålene.

Lulu gifter seg med maleren og oppmuntrer ham i hans karriere. Men når Dr. Schön dukker opp for å fortelle om sitt planlagte giftermål med en annen kvinne, begynner han og Lulu å krangle. Dr. Schön forteller maleren om Lulus mørke bakgrunn, hvilket resulterer i at maleren begår selvmord.

Dr. Schön skaffer Lulu arbeid som danserinne på et teater i håp om å bli fri fra henne. En prins oppvarter henne, og vil at hun skal følge med ham til Afrika. Da Lulu oppdager Dr. Schön og hans forlovede i salongen later hun som om hun besvimer. Når hun og Dr. Schön er alene igjen faller de på nytt for hverandre og Lulu klarer å få Dr. Schön til å bryte sin forlovelse pr. brev.

Andre akt

Lulu er nå gift med Dr. Schön, men han har mistet interessen for henne og bruker nå heller sin oppmerksomhet på børshandel. Et broket persongalleri dukker opp: Schigolch (muligens far til Lulu), Fru Geschwitz (en grevinne), en atlet og en skoleelev. Samtlige gir uttrykk for sitt begjær etter Lulu.

Lulu forfører Dr. Schöns sønn, Alwa, som ikke lar seg be to ganger. Fortvilet over situasjonen gir Dr. Schön Lulu en revolver og vil tvinge henne til å ta sitt liv. I stedet skyter hun ham. Alwa overgir Lulu til politiet og dømmes for mord, men lykkes med grevinnens hjelp å flykte fra fengslet under en koleraepidemi. Lulu og Alwa flykter til Paris.

Tredje akt

Et børskrakk stiller de overlevende i stykket på bar bakke. Lulu, Alwa, fru Geschwitz og Schigolch lever uten et øre i London, og Lulu forsørger seg ved å selge sex til menn hun finner i havnerkvarteret. De to kvinnene blir drept av Lulus siste kunde – Jack the Ripper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg