Jean d’Ormesson

Faktaboks

Jean d’Ormesson

Jean Bruno Wladimir François de Paule Lefèvre d'Ormesson

Født
16. juni 1925
Død
5. desember 2017

Artikkelstart

Jean d’Ormesson var en fransk forfatter, filosof og journalist. Han fikk i 1971 Det franske akademiets Grand prix du roman for La Gloire de l’Empire, og ble i 1973 valgt inn som et av de 40 medlemmene av Akademiet. Siden mottok han en rekke priser for sitt skjønnlitterære og faglitterære forfatterskap. Han virket også som journalist, og var i perioden 1974–1977 sjefsredaktør for avisen Le Figaro.

D’Ormesson kom fra en opprinnelig adelig familie bestående av ministre, parlamentarikere, rådmenn og ambassadører, og studerte ved eliteskolen Ecole Normale Supérieure. Etter endte studier brøt han imidlertid med familiens tradisjonelle politiske karriereveier, og begynte å livnære seg som journalist for diverse magasiner og aviser.

Han debuterte litterært i 1956 med romanen L'Amour est un plaisir, et firkantdrama med tre unge menn og en ung kvinne i hovedrollene, men det var ikke før i 1971 han opplevde kritisk anerkjennelse av forfatterskapet, i forbindelse med utgivelsen av La Gloire de l’Empire. Her forteller d’Ormesson historien om et fiktivt imperium, med dets intriger og konflikter, som trues av barbarer. Romanen er bygd opp som en pastisj på fransk historieskriving fra 1800-tallet, og forfatteren øser av sin kunnskap om antikkens og middelalderens filosofi og historie.

Hele forfatterskapet er merket nettopp av en kombinasjon av historiske referanser og filosofiske refleksjoner, tidvis iblandet selvbiografiske elementer. D’Ormesson uttrykte seg i forskjellige sjangre og på flere arenaer: Som generalsekretær i UNESCO, som filolog i Det franske akademiet, som biograf og forfatter i den franske litterære offentligheten. Hans innlevelse og store formidlingsevner gjorde ham i tillegg til en svært populær figur i fransk media.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg