Jean Piaget var en sveitsisk psykolog og filosof. Han var født i Neuchâtel i Sveits der hans far var professor i litteratur. Han var professor ved universitetet i Genève fra 1929 til 1975, direktør for det internasjonale byrå for pedagogikk (B.I.E.), og leder av Centre international d'épistémologie génétique, som ble stiftet i 1955. Han tok en doktorgrad i biologi før han studerte videre ved universitetet i Zürich der han ble interessert i psykoanalyse. Piaget døde i 1980 i Genève, 84 år gammel.
Man kan si at Piagets prosjekt var å forstå hvordan kunnskap oppstår og utvikles. Problemstillingene hans er først og fremst av epistemologisk art og ikke psykologisk eller pedagogisk selv om hans teorier, spesielt stadieteorien, ble svært populær blant psykologer og pedagoger. Studier av barns utvikling kan heller sies å være et middel enn et mål for å forstå kunnskapens egenart.
I 1920-årene publiserte Piaget en rekke betydningsfulle bøker om barns utvikling fra «egosentriske individer» til mennesker som kan tenke rasjonelt og erkjenne sannhets- og moralnormer. Det vakte oppsikt at han mente at barn helt opptil 6–7 års alder ikke forstår at andre mennesker kunne ha et annet perspektiv på verden enn det de selv har. Han baserte påstandene sine på studier av barns språk. Barn opp til denne alderen synes ikke å snakke til andre for å gi informasjon eller for å forstå hva andre mennesker mente om omgivelsene og det som skjedde. Han observerte at barna stort sett snakket til seg selv.
Senere foretok han gjennom et omfattende forskningsarbeid, detaljerte undersøkelser over utvikling av intelligens og tenkning fra fødsel og til voksen alder.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.