Jean Piaget

Faktaboks

Jean Piaget
Uttale
pjaʒˈɛ
Født
9. august 1896, Neuchâtel, Sveits
Død
16. september 1980, Genève, Sveits

Jean Piaget

Av /NTB Scanpix ※.

Jean Piaget var en sveitsisk psykolog og filosof. Han var professor ved universitetet i Genève, direktør for det internasjonale byrå for pedagogikk (B.I.E.), og leder av Centre international d'épistémologie génétique, som ble stiftet i 1955. Han tok en doktorgrad i biologi før han studerte videre i filosofi og psykologi.

I 1920-årene publiserte Piaget en rekke betydningsfulle bøker om barns utvikling fra «egosentriske individer» til mennesker som kan tenke rasjonelt og erkjenne sannhets- og moralnormer. Senere foretok han gjennom et omfattende forskningsarbeid, detaljerte undersøkelser over utvikling av intelligens og tenkning fra fødsel og til voksen alder.

Piagets observasjoner og teorier har resultert i en omfattende forskningsvirksomhet, også for å vurdere de praktiske implikasjoner av teoriene. Hans stadieteori om tenkningens utvikling har kanskje vakt størst oppmerksomhet. Ifølge stadieteorien er det mulig å dele utviklingen inn i fire kvalitativt forskjellige perioder, den sensomotoriske, den preoperasjonelle, den konkret operasjonelle og den formell operasjonelle perioden.

Piaget hevdet at konkrete erfaringer og handlinger er av sentral betydning for utvikling av intelligens og tenkning, samt at utvikling er en konstruktiv prosess som er avhengig av barns aktivitet. Piaget var selv først og fremst interessert i erkjennelsesteoretiske problemstillinger. Hans arbeider har imidlertid hatt meget stor betydning for psykologi, pedagogikk og spesialpedagogikk. I de senere år har det vært reist en del kritikk mot både stadiebegrepet og mot Piagets metoder. Blant annet har man hevdet at bedømmelse av barns forståelse på ulike alderstrinn, må skje med bakgrunn i barnets egen opplevelse av forsøkssituasjonen.

Piaget ble utnevnt til æresdoktor ved Universitet i Oslo i 1961.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg