Faktaboks

Jean-François Regnard
Uttale
rənjˈar
Født
8. februar 1655, Paris
Død
4. september 1709
Jean-François Regnard
Av .

Jean-François Regnard, fransk forfatter. Han skrev en rekke lystspill og farser i italiensk stil før han begynte å skrive karakterkomedier: Le Joueur (1696), Les Folies amoureuses (1704) og Le Légataire universel (1708). Stykkene er preget av elegant språklig humor. Han ble på 1700- og 1800-tallet ansett som Frankrikes beste komedieforfatter etter Molière, men han mangler sin forgjengers skarpsindige psykologi.

Biografi og forfatterskap

Regnard kom fra en rik kjøpmannsfamilie i Paris, og mistet sin far som barn. Han vokste opp med mor og fire søstre, og ble som ungdom svært glad i reiser og spill. Før han fylte tyve år dro han til Konstantinopel og ble der i to år.

I 1677 reiste han til Italia, sammen med vennen Monsieur de Fercourt, der han ble svært opptatt av pengespill. På denne reisen innledet han også et kjærlighetsforhold til en gift kvinne som han senere skrev om i romanen La Provençale (publisert først i 1731). Båtturen hjem sammen med denne kvinnen, hennes mann og Monsieur de Fercourt, ble dramatisk. Den engelske fregatten de reiste med på vei til Toulon ble angrepet av pirater 4. oktober 1678. Den engelske kapteinen ble drept og de andre om bord måtte overgi seg og bli med til Alger, der de ble solgt som slaver. Regnard ble senere sluppet fri mot løsepenger fra familien.

I 1681 reiste han nordover, blant annet til svensk Lappland, og skildrer sine reiseopplevelser i den vittige og fantasifulle Voyage en Laponie (1731, oversatt til svensk i 1946). Da han kom hjem fra denne reisen, begynte han å skrive for teateret. Noen av de første farsene skrev han i samarbeid med forfatteren Charles Dufresny. I 1694 skrev han Satire contre les maris (1694) i polemikk mot Nicolas Boileau og hans satire Sur les femmes fra samme år.

Regnard døde på sitt slott Château de Grillon, nær Dourdan, i 1709, året etter han hadde skrevet det som ble hans mest spilte stykke, Le Légataire universel. Dette stykket handler om arvesvindel og er åpenbart inspirert av Molières komedie Le Malade imaginaire.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg