Toulon, by i Frankrike, Provence-Alpes-Côte d'Azur, hovedstad i departementet Var, ved Middelhavet, 65 km sørøst for Marseille; 164 532 innb. (2010), med forsteder 606 947 innb. (2010). Toulon var Frankrikes første marinebase, i dag hovedstasjon for den franske middelhavsflåten. Byen har gode havneanlegg, skipsverft, våpen- og ammunisjonsfabrikker, petrokjemisk og tekstilindustri, produksjon av elektronisk utstyr m.m. Sjøkrigshøyskole, forskningssenter for oseanografi.

Byen ble sterkt ødelagt under den annen verdenskrig. Den resterende gamlebyen ved havnen har trange, maleriske gater, mens de sentrale strøk er fornyet med moderne bebyggelse. En rekke eldre festningsanlegg på høyder rundt byen.

Toulon ble grunnlagt av fønikerne; ble som Telo Martius bispesete på 500-tallet, men den spilte ikke noen rolle som havn før Ludvig 14 gjorde den til flåtehavn på slutten av 1600-tallet og lot Vauban utstyre den med sterke befestninger. Byen ble 1793 overgitt til britene av rojalistene og gjenerobret etter en beleiring der Napoleon Bonaparte utmerket seg. Under den tyske innmarsj i det sørøstlige Frankrike november 1942 ble den franske flåte senket her av besetningene. Senere ble Toulon tysk ubåtbase og gjenstand for kraftige flyangrep, inntil byen ble befridd august 1944.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.