Faktaboks

Toulon
Uttale
tulˈɔ

Toulon er en by i Frankrike, i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur, hovedstad i departementet Var, ved Middelhavet, 65 km sørøst for Marseille. Byen har 171 953 innbyggere (2017), med forsteder 575 347 innbyggere (2017).

Toulon var Frankrikes første marinebase, i dag hovedstasjon for den franske middelhavsflåten. Byen har gode havneanlegg, skipsverft, våpen- og ammunisjonsfabrikker, petrokjemisk og tekstilindustri, produksjon av elektronisk utstyr med mer. Det finnes en sjøkrigshøyskole og et forskningssenter for oseanografi i byen.

Byen ble sterkt ødelagt under den annen verdenskrig. Den resterende gamlebyen ved havnen har trange, maleriske gater, mens de sentrale strøk er fornyet med moderne bebyggelse. En rekke eldre festningsanlegg på høyder rundt byen.

Toulon ble grunnlagt av fønikerne; ble som Telo Martius bispesete på 500-tallet, men den spilte ikke noen rolle som havn før Ludvig 14 gjorde den til flåtehavn på slutten av 1600-tallet og lot Vauban utstyre den med sterke befestninger. Byen ble i 1793 overgitt til britene av rojalistene og gjenerobret etter en beleiring der Napoleon Bonaparte utmerket seg. Under den tyske innmarsj i det sørøstlige Frankrike november 1942 ble den franske flåte senket her av besetningene. Senere ble Toulon tysk ubåtbase og gjenstand for kraftige flyangrep, inntil byen ble befridd august 1944.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg