Faktaboks

Jan Toorop
Uttale
tˈå:råp
Født
20. desember 1858, Purworejo, Java, Indonesia
Død
3. mars 1928, Haag, Nederland
Den nye generasjonen (1892)

Jan Toorop var en nederlandsk-indonesisk maler. Hans tidligere arbeider var inspirert av impresjonismen, men han gjorde seg etter hvert først og fremst bemerket som en fremtredende representant for symbolisme og art nouveau.

Oppvekst

Toorop ble født på den indonesiske øya Java hvor han vokste opp frem til familien flyttet til Nederland da han var 10 år gammel. Han var elev ved kunstakademiet i Amsterdam i 1880 før han fortsatte studiene i Brussel i 1882–1886. Der var han i en periode tilknyttet den belgiske kunstnergruppen Les Vingt bestående av blant andre James Ensor og Fernand Khnopff. Etter noen år med mye reising kom han tilbake til Nederland for godt i 1890 hvor han i den påfølgende tiden utviklet en svært egenartet stil i brytningspunktet mellom symbolisme og art nouveau.

Kunst

Toorops kunst var i 1890-årene rytmisk linjepreget og fylt av mystikk, og smeltet sammen såpass forskjellige elementer som engelsk litterær linearisme, eksotisk mystisisme og fransk symbolisme. Hans fremstillinger ble på denne tiden ofte dominert av gåtefulle kvinneskikkelser i eventyraktige og dunkle landskaper, delvis inspirert av javanesiske motiver.

Med sine stiliserte, langstrakte figurer og kurvede linjer sto han etter hvert frem som en ledende utøver av art nouveau-stilen i Nederland. Karakteristisk for denne stilen viet han seg også til både brukskunst og plakatkunst.

I 1905 konverterte han til katolisismen og begynte å produsere religiøse verker. Gjennom hele sin karriere utførte Toorop også flere portretter, som varierte i stil fra realisme til impresjonisme. I tillegg gjorde han enkelte offentlige utsmykninger, blant annet fajansearbeidene i Amsterdams nye børs (ferdigstilt i 1903) og maleriene i Oosterbeek-kirken (1915).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg