Faktaboks

James Ensor
Uttale
ˈensor
Født
1860
Død
1949
Selvportrett med masker

James Ensor. Selvportrett med masker. Maleri, 1899. Koninklijk Museum voor schone Kunsten, Antwerpen.

James Ensor var en belgisk maler og grafiker av britisk herkomst. Han blir ansett som en foregangsmann innen moderne belgisk kunst og en av ekspresjonismens banebrytere.

Ensor studerte ved akademiet i Brussel i 1877–1880 før han slo seg ned i Oostende og utviklet sin egen stil. Han gjenga ofte det demoniske bak den ytre virkelighet. Hans kunst var ofte sarkastisk eller humoristisk, og til tider gåtefull. En flamsk fortellerglede var et gjennomgående trekk i hans maleri, som sammen med det sataniske og fantasifylte knyttet forbindelser til sine forgjengere Hieronymus Bosch og Pieter Brueghel den eldre.

Allerede i 1883 begynte han med sine maskemotiver; Maskene foran døden (1888) og Bisarre masker (1892) var karakteristiske billedtitler. Til tross for det alvorsstemte innholdet var koloritten for det meste lys og ren: blått og smaragdgrønt var særlig foretrukne farger. Hovedverket var det store Kristi inntog i Brussel i 1889 (1888, The J. Paul Getty Museum, California), med sin skildring av et moderne avkristnet miljø.

Han forsøkte seg også som forfatter og komponist; en pantomimisk ballett, Kjærlighetens tonestige, ble oppført under hans ledelse. Hans mangeartede litterære produksjon er samlet i Les écrits de J. E. (1944). Ensor ble utnevnt til baron i 1929.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Tricot, Xavier : James Ensor : catalogue raisonné of the paintings, 1992, 2 b., isbn 0-85667-429-X

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg