Jeg låser døren mot meg selv

Fernand Khnopff

Faktaboks

Fernand Khnopff
Født
12. september 1858, Grembergen, Belgia
Død
12. november 1921, Brussel, Belgia
Kjærtegn
Av .

Fernand Khnopff var en belgisk maler, grafiker og billedhugger. Han var en typisk representant for belgisk kunstliv i 1880- og 1890-årene og blant landets mest betydningsfulle symbolister.

Khnopff studerte opprinnelig rettsvitenskap, men begynte i 1876 på kunstskole i Brussel. I årene 1877–1880 foretok han flere reiser til Paris hvor han fikk undervisning og oppdaget de nyeste trendene innen europeisk modernisme. Møtet med fransk maleri fikk stor betydning for Khnopff, spesielt ble han inspirert av Gustave Moreau, men han mottok også viktige impulser fra Storbritannia gjennom prerafaelittene. Disse impulsene omformet han så til et eget lineært og symbolsk maleri. I 1884 var han med på å danne den belgiske kunstgruppen Les Vingt.

Mange av Khnopffs malerier kjennetegnes av en sammensetning av nøyaktig realisme og en delikat, drømmeaktig atmosfære. Han fant mye av sin inspirasjon i litteratur, særlig i verkene til franskmennene Gustave Flaubert og Charles Baudelaire, og han hadde også et nært bånd til landsmannen Émile Verhaeren. Som for mange andre belgiske symbolister var kvinner et fremtredende motiv for Khnopff. De ble fremstilt i forskjellige roller, både i engleaktige positurer og som farlige fristerinner, noen ganger også i hybrider med ville dyr. Hans kvinnemotiver hadde blant annet stor innflytelse på østerrikeren Gustav Klimt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg