Selvportrett med glorie

Paul Gauguin. Selvportrett med glorie. Maleri, 1889. National Gallery of Art, Washington.

Av /KF-arkiv ※.

Les Vingt var en belgisk kunstnergruppe. Den ble dannet i 1884 med det formål å fremme utstillinger av både nasjonale og utenlandske avantgarde-kunstnere i Belgia. Gruppen bidro på denne måten i stor grad til å knytte belgisk kunstliv til de avanserte retninger i Frankrike.

Faktaboks

Uttale
le vˈɛ
Også kjent som
Les XX

Les Vingt bestod av 20 malere, grafikere og skulptører, og et fellestrekk for gruppen var deres sterke interesse for symbolistisk kunst. Blant dens mest kjente medlemmer var James Ensor, Fernand Khnopff, Félicien Rops og Henry van de Velde. På utstillingene presenterte de også fremtredende utenlandske kunstnere som blant annet Georges Seurat i 1887, Paul Gauguin i 1889, og Paul Cézanne og Vincent van Gogh i 1890.

Typiske stiltrekk i mange av gruppemedlemmenes arbeider var forenklede former, kraftige konturer og subjektiv fargebruk. De hadde ofte en åndelig tematikk inspirert av religiøse, eksotiske eller såkalt primitive kulturer. Les Vingt ønsket at kunsten skulle bringes inn i hverdagslivet og være for folk flest istedenfor eliten. Videre fremhevet de effekten av sammenkobling mellom ulike kunstformer og utstillingene deres inneholdt også fremføringer av musikk, poesi og litteratur.

Da gruppen ble oppløst i 1893, hadde flere av medlemmene utviklet stiler som minnet mer om art nouveau enn symbolisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg