Faktaboks

James McNeill Whistler
James Abbott McNeill Whistler
Uttale
wˈislə
Født
1834
Død
1903
Whistler, James McNeill

Symfoni i hvitt nr. III av James McNeill Whistler. Oljemaleri fra 1867. Barber Institute of Fine Arts i Birmingham.

Whistler, James McNeill
Av /※.

James McNeill Whistler var en amerikansk maler og grafiker. Han var bosatt i Russland i 1843–1849. Tilbake i USA begynte han så å utdanne seg til offiser, deretter til karttegner. I 1855 forlot han imidlertid USA for godt og dro til Paris for å studere maleri under Charles Gabriel Gleyre. Han studerte så vel de gamle mestere som fransk realisme og orientalsk kunst. I likhet med Edgar Degas fordypet han seg i de estetiske prinsippene i Orientens kunst og skapte stor interesse for japansk og kinesisk kunst i Storbritannia, der han slo seg ned i 1859.

Whistler var nært knyttet til impresjonistene og utviklet etter hvert et maleri nær beslektet med dem, men mens impresjonistene formidlet et engasjement i nuet og direkte synsimpulser, ble Whistler talsmann for l'art pour l'art (kunsten for kunstens skyld), idet han hevdet at han ville lage arrangementer og fargeharmonier, ikke portrettere bestemte landskaper. Han tok ofte i bruk titler fra musikken: symfoni, nocturne og lignende, noe som viser hans vilje til å se sine arbeider bedømt som komposisjoner av farger og masser, ikke som virkelighetsgjengivelser.

Han kom i 1878 i strid med kritikeren John Ruskin, som forfektet at et maleri skulle gi et mest mulig representativt bilde av et bestemt motiv. Det kom til rettssak, som Whistler vant. Tanken om kunstens selvstendighet i forhold til virkeligheten fikk dermed ny aktualitet. I 1880-årene kom Whistler i kontakt med symbolister i England og Frankrike og ble banebryter for 1890-årenes nyromantikk. Han arbeidet også med grafikk, og hans rundt 400 etsninger og 160 litografier plasserer ham som en av tidens fremste grafikere. Blant hans skrifter kan nevnes Art and Art Critic (1878) og Ten O'Clock (1888).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dorment, Richard m.fl.: James McNeill Whistler, 1995, isbn 1-85437-145-2
  • Taylor, Hilary: James McNeill Whistler, 1989, isbn 1-85079-142-2

Faktaboks

James McNeill Whistler

Kommentarer (2)

skrev David A. Tørre

Hei! Interessant lesning. :-) Jeg savner likevel at hans mest kjente bilde blir nevnt, "Arrangement in Grey and Black No. 1".

svarte Trond Fagernes

Hei! Takk for innspillet. Det vil bli vurdert å nevne "Arrangement in Grey and Black No. 1" og eventuelt andre verker når artikkelen oppdateres.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg