Jørgine Boomer

Faktaboks

Jørgine Boomer

Jørgine Slettede Boomer

Født
18. august 1887, Lom, Oppland
Død
7. mai 1971, New York, USA

Jørgine Boomer. Maleri av Paul Treblecock.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Jørgine Boomer var en norsk-amerikansk hotellvertinne som i nesten 30 år var vertinne på luksushotellet Waldorf Astoria i New York.

Bakgrunn

Hun ble født i Bøverdalen i Lom og utvandret til USA i 1903. Der tok hun sykepleierutdannelse i Minnesota og reiste deretter til New York for å studere medisin. Et kortvarig ekteskap med en velstående kirurg skaffet henne innpass i New York-sosieteten. Hun ble enke i 1915 og møtte senere hotellmannen Lucius Boomer, som var medeier i en rekke hoteller, blant annet det forrige Waldorf Astoria Hotel som lå der Empire State Building står i dag. De giftet seg i 1920, og hennes karriere som hotellvertinne begynte.

Waldorf Astoria

Da det nye Waldorf Astoria Hotel i Park Avenue åpnet i 1931, var det verdens flotteste og største hotell med 1700 gjesterom og 1800 ansatte. Hotellet ble tilholdssted for en rekke celebriteter som også ble personlige venner av Jørgine Boomer, blant annet presidentene John Edgar Hoover, Harry S. Truman og Dwight D. Eisenhower, men også Charlie Chaplin, Roald Amundsen, Fridtjof Nansen, kong Haakon 7 og daværende kronprins Olav og kronprinsesse Märtha, hertugen og hertuginnen av Windsor, samt FNs første generalsekretær, Trygve Lie.

Jørgine Boomer ble enke i 1947 og alene om ansvaret for driften av Waldorf Astoria, som hun kort tid senere solgte til hotellkongen Conrad Hilton.

Storhaugen

I Norge eide hun fra 1938 eiendommen Storhaugen i hjembygda, hvor hun bygde opp et museum med norske bondeantikviteter. Hennes urne er også satt ned der.

Waldorfsalat

Det har vært hevdet at Jørgine Boomer var opphavskvinnen bak den berømte waldorfsalaten, men den æren må tilskrives hotellets mangeårige hovmester Oscar Tchirky. Oppskriften ble første gang offentliggjort i 1896, lenge før Jørgine kom til USA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg