waldorfsalat

.
Lisens: fri

Waldorfsalat er en blandet salat som tradisjonelt består av eple og selleri blandet med en god majones, servert på en seng av salat. Den ble først servert ved åpningen av Waldorf-Astoria Hotel i New York, 14. mars 1893.

Utvikling

Den moderne utgaven med valnøtter ble først utarbeidet senere. Ekspertene strides om når nøttene ble lagt til oppskrifter, men det ser ut til at versjoner med nøtter ble publisert så tidlig som 1905.

Versjoner med andre ingredienser har blitt vanlig senere. Disse har ført til at salaten har endret karakter til å bli søtere og mer fruktig. Listen med tilleggsingredienser inkluderer pærer, sitrus, druer, kylling, kalkun og tørket frukt. Ingrid Espelid Hovig blandet majonesen med fløte eller rømme. Dette kan kanskje ha noe med at den majonesen vi kjøper i butikken har en mye skarpere smak enn en hjemmelaget majones.

Opprinnelse

Den opprinnelige oppskriften ble skapt av sveitseren Oscar Tchirky, også kjent som Oscar på Waldorf. Tchirky var hovmester på hotellet i 50 år. Samlingen med menyer og andre notater ble donert til Cornell Universitetet og inneholder nå over 10 000 gjenstander.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg