Igorkvadet

Artikkelstart

Igorkvadet er et av de få verdslige verker bevart fra gammelrussisk litteratur og er antakelig skrevet ca. 1187 av en ukjent forfatter.

Faktaboks

Også kjent som
eller Talen om Igors hærtog. Originaltittel: Slovo o polku Igoreve)

Sjanger

Verket ble lenge definert som et episk heltekvad og sammenlignet med europeiske heltedikt som for eksempel Rolandskvadet. I motsetning til heltekvadene, som er versdiktning, er Igorkvadet et prosadikt med gjennomrytmiserte passasjer etter bysantinske mønstre.

Handling

Det er en retorisk lovtale som i sine fortellende hovedavsnitt beskriver det felttoget fyrst Igor Svjatoslavitsj av Novgorod-Seversk i 1185 førte mot den nomadiske polovtserstammen, der han led nederlag, ble tatt til fange og rømte.

I overensstemmelse med lovtalens regler er hovedhandlingen avbrutt av en serie temmelig frittstående episoder, som for eksempel Igors hustrus klagesang over sin tapte husbond. Hovedhandlingen avsluttes med Igors inntog i Kiev etter flukten, og talen munner ut i en seiershymne til de russiske fyrster og deres hær, som har kjempet mot de hedenske horder.

De innskutte passasjene er rike på arkaiske allusjoner som lar seg spore tilbake både til slavisk og polovetsisk folklore. Men det er karakteristisk for Igorkvadets retoriske karakter at forfatteren har omformet elementene fra den muntlige overleveringen og gitt dem en poetisk funksjon i sitt eget kompliserte billedspråk.

Manuskriptet

Teksten ble oppdaget i begynnelsen av 1790-årene i et håndskrift fra 1500-tallet, og utgitt i 1800. Originalmanuskriptet gikk tapt ved Moskvas brann i 1812. Enkelte forskere hevder fremdeles at Igorkvadet er en forfalskning.

Norsk oversettelse

Norsk utgave kom i 1987, oversatt og med kommentarer av Siri Sverdrup Lunden, etterord av Jostein Børtnes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg